Opschalen+van+korte+keten+is+vaak+knelpunt
Nieuws
© Tony Tati

Opschalen van korte keten is vaak knelpunt

Het opschalen van een lokaal initiatief naar een groter afzetkanaal van streekproducten is lastig. Dat blijkt uit de bevindingen van ondernemers in de korte keten. De provincies en het ministerie van LNV bundelen de krachten voor de korte keten.

De partijen gaan kennis delen, beleid op het gebied van korte ketens op elkaar afstemmen en onderzoeken hoe ze beter kunnen samenwerken in de korte keten. De Taskforce Korte Keten wordt de spil. Dat heeft minister Carola Schouten van LNV bekendgemaakt.

Maandagmiddag 5 oktober vond het webinar Nationale Handelsmissie Korte Keten plaats. De minister ging in gesprek met ondernemers over de kansen en belemmeringen van de korte keten.


Bij korte ketens kennen boeren en afnemers elkaar beter en kunnen zij makkelijker hun ketens sluiten en eerlijke prijzen bedingen. Beide partijen delen vaak het belang van een gezonder milieu en beter natuurbeheer. Als boeren direct met burgers in contact staan, helpt dat eveneens bij een wederzijds begrip en waardering, zo meent de minister. Ze vindt dat op dit vlak nog veel te verbeteren valt. 'We missen kansen om te laten zien welke mooie producten hier in Nederland worden geproduceerd.'


Praktijkervaring

Tijdens het webinar deelden diverse ondernemers, onderzoekers en gedeputeerden hun ervaringen met de korte keten. Zij ervaren dat de sympathie en de wil bij producenten en afnemers aanwezig is. Maar in de praktijk blijkt het lastig om tot zaken te komen. De opschaling naar constante levering, de logistiek en ook de marketing blijken voor veel ondernemers een flinke hobbel.

Drees Peter van den Bosch van de Taskforce Korte Keten stelt dat veel ondernemers juist bij het opschalen in een 'dodenvallei' belanden, omdat ze de stap niet kunnen maken. Hij wil juist die ondernemers hulp bieden.


Storytelling

'Partijen als horeca en cateringbedrijven vinden het lastig om met veel partijen zaken te doen. Je zou in de vorm van een coöperatie of telersvereniging kunnen werken. Op die manier kun je de afnemer ontzorgen', legt marktonderzoeker en marketingexpert Gemma Tacken van Wageningen University & Research uit.

Verder raadt Tacken ondernemers aan om het verhaal achter hun bedrijf en product beter uit te dragen (storytelling). 'Horecaondernemers, cateraars en speciaalzaken vragen daarom. Zij kunnen dit uitdragen naar hun klanten. In sommige supermarktformules kunnen de franchisenemers dit ook oppakken als ze die kans krijgen.'


Verkoper

In aanvulling op Tacken wijst gedeputeerde Elies Lemkes van Noord-Brabant erop dat marketing en storytelling niet voor iedereen zijn weggelegd. 'Het moet wel in je zitten. Een boer is vooral producent. Dan ben je nog geen verkoper. Als het gaat om het ontzorgen van boeren, zoals de minister zegt, dan ben ik daar voor. Vooral als het om de marketingkant gaat. We moeten boeren niet overvragen.'

Varkenshouder Ruud van Dijck denkt dat de samenwerking in de korte keten kan helpen. 'Ketens moeten als keten samenwerken. Nu denkt iedereen aan zijn eigen portemonnee en blijft het gerommel in de marge. Het is lastig om vanuit je eigen schakel naar de totale keten te kijken. Als hele samenwerkende keten kunnen we stappen maken.'


Antwoorden en oplossingen

Samen met de provincies sluit LNV een intentieverklaring voor verdere samenwerking in de korte keten met de Taskforce Korte Keten. De provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe zijn de kartrekkers van dit traject. Om ondernemers te blijven ondersteunen in hun inspanningen om de ketens te verkorten en het productieproces te verduurzamen, is het platformkringlooplandbouw.nl aangevuld met een onderdeel korte ketens.

Deze aanvulling bevat onder meer een videoserie, een webcast, informatie over korte ketens, voorbeelden van korteketenondernemers en een loket om ondernemers met elkaar in contact te brengen en ondernemersvragen te beantwoorden. Deze laatste module wordt beheerd door ondernemers zelf, via de Taskforce Korte Keten. Op termijn worden beleidsbepalingen van provincies toegevoegd aan dit platform.

Het webinar vormde de afsluiting van de Nationale Handelsmissie door Nederland. Deze kreeg door corona een andere vorm dan aanvankelijk de bedoeling was. Deze zomer maakte minister Schouten een aangepaste handelsreis door Nederland om de pioniers van de korte keten op te zoeken, te ondersteunen en nieuwe kansen te ontdekken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer