Drentse+koloniecourgettes+slaan+goed+aan
Nieuws
© Joost de la Court

Drentse koloniecourgettes slaan goed aan

Het project 'Word Makker van een Akker' in de Drentse Koloniën van Weldadigheid levert sinds deze week courgettes aan regionale supermarkten, instellingen en horeca. Het is na boekweit het tweede product waarmee de kleinschalige kolonieakkers rond Frederiksoord en Wilhelminaoord weer productief worden gemaakt.

De courgettes worden direct van de kolonieakkers in Wilhelminaoord afgezet in de Coop-supermarkten in Vledder, Diever, Ruinerwold, Nijeveen en Vries. Daarmee gaat stichting Weldadig Oord een nieuwe fase in met het project 'Word Makker van een Akker'.


'Ruim een jaar geleden hebben we het project opgezet met als doel om de kenmerkende akkerstructuur van destijds weer terug te brengen in de Koloniën van Weldadigheid en de biodiversiteit in het gebied te vergroten', zegt voorzitter Bob Veldman van stichting Weldadig Oord. 'De bedoeling was om van de opbrengst op termijn streekproducten te gaan produceren. Het is geweldig dat dit nu al wordt gerealiseerd.'


Courgettesoep

De courgettes worden niet alleen geleverd aan de supermarkten, ook in de lokale keuken worden ze gebruikt. Reestmond, cateraar van gemeente Westerveld, neemt courgettes af, de Johannes Post Kazerne in Kallenkote serveert soldaten en officieren courgettesoep en ook de koks van Hotel-Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen maken er culinaire hoogstandjes van.

Omdat we maar beperkt menskracht hebben, houden we onze ambities nog laag

Ruth Middelwijk, bestuurslid stichting Weldadig Oord

Bob Veldman (links) van Stichting Weldadig Oord levert courgettes af bij de Johannes Post Kazerne in Kallenkote.
Bob Veldman (links) van Stichting Weldadig Oord levert courgettes af bij de Johannes Post Kazerne in Kallenkote. © stichting Weldadig Oord

'Een korte keten die zorgt voor betrokkenheid en binding met het gebied en het product. Ook is de samenwerking gezocht met de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe om kennis te delen en om te profiteren van elkaars afzetkanalen', zegt Veldman.


Samenwerking

'Op dit moment wordt er met man en macht geoogst. Drie keer per week worden de courgettes met de hand door de makkers (vrijwilligers uit de directe omgeving) van de akkers gehaald. Een prachtige samenwerking tussen de lokale bevolking en de agrariërs in het gebied.'


Oogst van koloniecourgettes in Wilhelminaoord.
Oogst van koloniecourgettes in Wilhelminaoord. © Joost de la Court

Het uiteindelijke streven is om er voor de deelnemende boeren een interessant verdienmodel van te maken waarbij het uitgangspunt is om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. 'Lokaal op een verantwoorde manier produceren en consumeren. Direct van de akker op het bord', aldus Veldman.


Boekweitgrutten

Stichting Weldadig Oord teelt dit jaar 0,5 hectare courgettes, waar nu wekelijks tweeduizend vruchten vanaf komen. Daarnaast ligt er nog voor 6 hectare aan boekweitakkertjes.Verder experimenteert de stichting nog met de teelt van pompoenen. Om de afzet van de boekweitgrutten, het boekweitmeel en de koloniecourgettes te stroomlijnen, werkt de stichting samen met Dubbel Drents, de afzetcoöperatie van Drentse streekproducten.


'Vooral in de pioniersfase is het nog veel werk. Niet alleen de teelt opzetten, maar ook de afzet regelen, promotie verzorgen en zorgen dat de teelt en de oogst goed verlopen', zegt bestuurslid Ruth Middelwijk van stichting Weldadig Oord. 'Omdat we maar beperkt menskracht hebben, houden we onze ambities nog laag.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer