Met+Suzie%27s+Farm+komt+een+korteketendroom+uit
Achtergrond
© Hans Prinsen

Met Suzie's Farm komt een korteketendroom uit

Met de overname van zalencentrum Schepersveld in Aalten komt een droom uit voor Suzanne Ruesink. De boerin heeft nu een platform voor haar korteketenideaal, waarin boeren en burgers heel dicht bij elkaar staan. Dat alles onder het motto 'farm, food en fun'.

Al een aantal jaar was Suzanne Ruesink op zoek naar manieren om de keten voor haar eigen melkveebedrijf in het Gelderse Aalten te verkorten. 'We hebben onderzocht of we op onze eigen locatie bijvoorbeeld een bakker of slager konden toevoegen.' Toen de coronacrisis uitbrak, landde er echter een besef. Wat als er een dierziekte komt, dan ligt alles stil. Dus ook de toegevoegde activiteiten.

Ondertussen stond zalencentrum Schepersveld 8 kilometer verderop al vier jaar te koop. Ruesink en haar ouders besloten er een kijkje te nemen en waren direct enthousiast. 'Bij elke ruimte zeiden we tegen elkaar wat we er allemaal konden doen.' De koop was snel rond en begin deze maand heropenden het restaurant en de speeltuin al onder de nieuwe eigenaren.

Stapsgewijs wordt het ruime, maar gedateerde complex verbouwd tot Suzie's Farm. Voor de start van het hoogseizoen in 2021 moet het klaar zijn. Ruesink: 'In het à la carte-restaurant wordt gekookt met 80 procent producten uit eigen streek, maximaal 25 kilometer. Doordat we jaarlijks de Farm & Country Fair organiseren, kennen we veel streekproducenten al. Daar maken we nu optimaal gebruik van.'

Ik wil mensen op een leuke manier iets leren over landbouw zonder dat ze doorhebben dat ze wat leren

Suzanne Ruesink, melkveehouder in Aalten

Iedereen bedienen

Verder komen er een kas, een winkel met streekproducten, pizzaovens voor de gasten en een grillroom waar mensen zelf vlees kunnen grillen. Suzie's Farm moet iedereen kunnen bedienen. 'Luxe uit eten in het restaurant, maar ook zelf bezig zijn. De Achterhoek ontvangt steeds meer vakantiegasten, maar vaak hoor je dat er niets is waar men zich de hele dag kan vermaken. Dat willen wij aanbieden', zegt Ruesink.

'Hier kun je straks 's ochtends beginnen met koffie, dan met een virtual reality-bril kijken naar wat er op de boerderij gebeurt. Vervolgens met de huifkar en een volle picknickmand naar onze boerderij. Daar hebben we, behalve het bedrijf, ook enkele musea en ons folliebos, een soort mini-Efteling. Vervolgens weer terug naar hier om af te sluiten met een buffet.'


Verhaal is belangrijkst

Daarbij wordt het verhaal van Suzie's Farm heel belangrijk. 'Het belangrijkst. Mijn identiteit moet door alle medewerkers worden uitgedragen. Als mensen naar mij vragen, heeft de bediening een paar seizoensafhankelijke antwoorden, bijvoorbeeld dat ik aan het hooien ben. Het moet grappig zijn. Ik wil mensen op een leuke manier iets leren over landbouw zonder dat ze doorhebben dat ze wat leren. Ik wil straks ook een paar keer per week een koe hierheen halen om ter plekke te melken. In alles wat we doen moet het motto 'farm, food en fun' zitten.'

Ruesink gelooft dat ze met haar ervaring als ondernemer iets moois kan neerzetten. 'Een aantal keer in je leven valt alles op z'n plek. Volgens mij is dit zo'n moment.'


Naar Brits voorbeeld

Het concept dat Suzanne Ruesink in haar hoofd heeft voor Suzie's Farm, bestaat volgens haar in Nederland nog niet. En zij kan het weten, want samen het haar ouders ging Ruesink stad en land af om bedrijven te bekijken. Haar inspiratie haalde ze voor een groot deel uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is daarom ook niet gek dat Suzie's Farm in Engelse en Amerikaanse sferen wordt verbouwd, met veel natuurlijke elementen. Als bedrijven die als voorbeeld hebben gediend noemt Ruesink Uncle Henry's in het Engelse Gainsborough en de Fair Oaks Farm in de omgeving van Chicago. En waar Ruesink zelf start tijdens de coronacrisis, zijn ook de Britse initiatieven veelal in crisistijd ontstaan. 'In de MKZ-tijd, om op die manier toch wat inkomsten te hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer