Goed+plannen+en+voorbereiden+essentieel+bij+depop%2Drepop
Achtergrond
© Henk Riswick

Goed plannen en voorbereiden essentieel bij depop-repop

Lage biggenprijzen mogen niet de reden zijn om ineens de zeugenstapel te vervangen om de gezondheid te verbeteren. Depop-repop vergt een goede planning en voorbereiding. Opfokzeugen met een hoge gezondheid zijn ook niet zomaar beschikbaar.

Prijzen zijn van ondergeschikt belang bij de keuze tot depop-repop: het afvoeren van zeugen, biggen en soms ook de vleesvarkens en opnieuw starten met zeugen met een hoge gezondheid. 'Je moet het niet ineens doen omdat de biggenprijzen laag zijn', stelt adviseur bedrijfsvoering Jos Kneepkens van Topigs Norsvin.

'Depop-repop doe je omdat je bewust bezig bent om de gezondheidsstatus van je bedrijf verder te verbeteren. Bovendien weet je niet of er opfokzeugen met hoge gezondheidsstatus beschikbaar zijn.'


Afrikaanse varkenspest

Directeur Paul Bens van DLV Advies beaamt dat je niet moet reageren op de lage prijzen. 'Er is nu een prijsval door een calamiteit, Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland, niet door een structureel te hoog aanbod van biggen en vleesvarkens. De verwachting is dat de prijsval tijdelijk zal zijn en dat je al weer in betere prijzen zit, als je nu gaat leeg draaien. Prijzen zijn dus van ondergeschikt belang bij de keuze om wel of niet depop-repop toe te passen.'

De verwachting is dat de prijsval tijdelijk zal zijn

Paul Bens, directeur DLV Advies

Het succes van depop-repop staat of valt met een goede planning. Daarover zijn Bens, Kneepkens en ook Otto Offenberg van Next Genetix het eens. 'Neem een half jaar tot een jaar de tijd om een goede planning te maken' zegt Offenberg.


'Hoe zorg je ervoor dat je zo kort mogelijk leeg staat? Kun je ergens anders de nieuwe opfokzeugen insemineren of moet dat op de eigen locatie in een aparte stal? Welke maatregelen moet je op je bedrijf nemen? Uit ervaring weten we dat bijvoorbeeld de kadaverafvoer en ongedierte risicofactoren zijn.'


Hoge gezondheid handhaven

Kneepkens: 'Bij de voorbereiding moet je jezelf afvragen of jij en je medewerkers de discipline kunnen opbrengen die nodig is voor het handhaven van een hoge gezondheid. En vraag je af of je bedrijf er wat betreft ligging en externe biosecurity geschikt voor is.'

'Misschien heb je wel filtratie nodig van de binnenkomende lucht. Bij een ongunstige ligging kun je een luchtwegziekte binnen een maand terughebben', vult Bens aan.


Eerst maatregelen nemen

'Wil je naar depop-repop, begin dan eerst met maatregelen. Zijn je looplijnen wel goed, werk je al consequent met kleuren, is een meerwekensysteem een optie, kun je all-in-all-out toepassen, enzovoort. Alles wat de gezondheid verbetert, heeft al direct een positief effect. Een goede gezondheid is de belangrijkste pijler onder de resultaten.'

Het compleet leeg draaien van een bedrijf en opnieuw opstarten is bij enkele ziekteverwekkers de enige optie om er echt vanaf te komen. 'Dat geldt voor APP en Brachyspira' zegt Kneepkens. 'Die krijg je alleen weg met leeg draaien, goed schoonmaken, waarbij de hokinrichting los moet, ontsmetten en leegstand. Ook om vrij te worden van PRRS en mycoplasma, is depop-repop een goede optie.'

'Veel zeugenhouders moeten hun biggen tegen drie of vier ziekten vaccineren: circo, mycoplasma, PRRS en APP', weet Offenberg. 'Met depop-repop kunnen ze het aantal vaccinaties flink verminderen. Daarmee kun je dan al een deel van de investering terugverdienen.'


Kosteneffecten

Daarnaast kunnen de resultaten flink verbeteren met een hoge gezondheid. Bens gaat er voor depop-repop van uit dat dit 100 euro per zeug per jaar oplevert. De depop-repop kost per zeug 300 tot 400 euro, dus de terugverdientijd is drie tot vier jaar.

Voor vleesvarkens is het positieve effect naar verhouding groter. Daar leveren de hogere groei, betere voerconversie, minder uitval en lagere gezondheids- en arbeidskosten 19 euro per jaarvarken op.


Partiële depop-repop: tijdelijk speenbiggen afvoeren

Gespeende biggen houden vaak een besmetting in stand. Door een partiële depop-repop – de biggen direct na spenen afvoeren gedurende een week of twintig – kan de besmettingsdruk omlaag. De zeugen en biggen in het kraamhok raken dan niet opnieuw besmet. Samen met een goed vaccinatieschema kunnen hierdoor ziekten uitdoven. De zeugenhouder beurt voor de speenbiggen een lagere prijs, maar hij heeft een tijdlang geen kosten voor verwarming, voer, arbeid en dergelijke voor de biggen. Netto kost het tijdelijk leveren van speenbiggen een bedrijf met vijfhonderd zeugen zo'n 30.000 euro. Stijgt de voerwinst met 5 procent, dan is dat in twee jaar terugverdiend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer