Aanvoer+nieuwe+opfokzeugen+van+tevoren+regelen
Achtergrond
© Varkens Archief

Aanvoer nieuwe opfokzeugen van tevoren regelen

Nieuwe opfokzeugen met een hoge gezondheid kopen kan niet zomaar. Een zeugenhouder moet dat ruim van tevoren bij de fokkerijorganisaties aangeven. Daarbij moet hij kiezen hoe hij ze aanvoert.

Voor het aanvoeren van de nieuwe opfokzeugen met een hoge gezondheid ziet Jos Kneepkens van Topigs Norsvin twee opties. De eerste is een satellietbedrijf gebruiken waar de nieuwe opfokzeugen naartoe gaan. Daar worden ze geïnsemineerd en vervolgens komen ze hoogdragend naar de eigen locatie toe.

Belangrijk is dat het satellietbedrijf schoon is. Een oud vleesvarkensbedrijf is niet zomaar geschikt. Daarnaast kan het vervoer van hoogdragende opfokzeugen een punt zijn. Bijvoorbeeld als die vanuit Duitsland moeten komen en dat vanwege Afrikaanse varkenspest een probleem zou zijn.


Langzaam afbouwen

Kneepkens vindt het beter om de huidige zeugenstapel over te brengen naar een ander leegstaand bedrijf. Daar kan dan langzaam worden afgebouwd. De eigen locatie kan na grondig reinigen en ontsmetten een week of vijf leeg staan.

Een optie is de nieuwe opfokzeugen opvangen in een aparte stal op het eigen bedrijf

Otto Offenberg, Next Genetix

Vervolgens levert het fokbedrijf met hoge gezondheid rechtstreeks de opfokzeugen, vaak samen met zuiverelijnsdieren, naar het zeugenbedrijf. De opfokzeugen hebben vaak verschillende leeftijden.


Opfokbedrijf Next Genetix

Een satellietbedrijf gebruiken is volgens Otto Offenberg van Next Genetix een goede optie, als dat dezelfde hoge gezondheidsstatus heeft als het fokbedrijf. 'Next Genetix heeft zo'n opfokbedrijf waar we de jonge opfokzeugen naartoe kunnen brengen. Je moet het goed plannen, want we kunnen maar één zeugenbedrijf tegelijk beleveren. Daarmee kun je de leegstand zo kort mogelijk houden', zegt hij.

'Een andere optie is de nieuwe opfokzeugen opvangen in een aparte stal op het eigen bedrijf. Het kan nodig zijn om op die stal filters te plaatsen en hem goed te scheiden van de rest van het bedrijf. Dan kunnen de nieuwe opfokzeugen daar worden geïnsemineerd. Als het bestaande bedrijf schoon is en lang genoeg leeg heeft gestaan, kan van daaruit de herbevolking plaatsvinden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer