Geleidelijke overgang naar vast voer zorgt voor vitalere biggen

Voor een goede prestatie van biggen na het spenen is een geleidelijke overgang naar een dieet van vast voer belangrijk. Dat is een van de conclusies in het proefschrift van Anouschka Middelkoop naar de voeropname van zogende biggen in relatie tot de overgang bij spenen.

Geleidelijke+overgang+naar+vast+voer+zorgt+voor+vitalere+biggen
© Twan Wiermans

Middelkoop hoopt vrijdag 9 oktober op dit onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

De promovenda stelt ook dat de huisvestingscondities voor en na spenen zoveel mogelijk op elkaar moeten aansluiten. Door een abrupte overgang in voer en sociale en fysieke omgeving op het moment van spenen, ontstaat er stress. Dan raken de darm en -bacteriën uit balans.


Nieuwe voerstrategieën

De resultaten van het onderzoek van Middelkoop hebben geleid tot nieuwe voerstrategieën die het welzijn en de productiviteit van biggen rondom spenen kunnen verbeteren.

Zo kunnen er verbeteringen worden behaald door de ontwikkeling van spel-, eet- en natuurlijk exploratiegedrag van biggen te stimuleren vanaf een jonge leeftijd. De dieren moeten de mogelijkheid krijgen om vanaf jonge leeftijd te foerageren en te spelen. En deze mogelijkheid moet behouden blijven in de opgroeifases die volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer