Saldo+zeugenhouderij+daalt+door+fors+lage+biggenprijs
Nieuws
© Twan Wiermans

Saldo zeugenhouderij daalt door fors lage biggenprijs

Het maandsaldo van de zeugenhouderij is in augustus met 85 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit is het gevolg sterk gedaalde biggenprijzen. Dat meldt Agrimatie van Wageningen Economic Research.

Voor een standaardbedrijf met achthonderd gemiddeld aanwezige zeugen waren de inkomsten in augustus 43.000 euro lager dan vorig jaar. De biggenprijs van 36,50 euro, exclusief toeslagen, is 21 euro lager dan augustus vorig jaar en ligt daarmee 12 procent onder het langjarig gemiddelde 2010-2019.

Sinds de top van de biggenprijs in maart loopt de biggenhandel slechter door de coronacrisis. De binnenlandse handel met vaste koppelingen loopt door. Vooral de vrije handel en export kwamen onder druk te staan. Vleesvarkens bleven te lang in de hokken, doordat vier Nederlandse slachterijen vanaf mei tijdelijk geen varkensvlees meer mochten exporteren naar China.


Onder langjarig gemiddelde

In augustus konden door de grote hitte ook veel minder biggen worden uitgevoerd naar Zuid-Europa. Daardoor bleven de biggenprijzen onder druk staan. Sinds mei liggen de biggenprijzen onder het niveau van vorig jaar en sinds juli ook onder het langjarig gemiddelde 2010-2019.


De prijs van slachtzeugen maakte in mei een ongekend grote prijsval door en bereikte in juli een dieptepunt. De oorzaak ligt in de tijdelijke sluiting van een Duitse slachterij door coronamaatregelen. Daardoor konden veel zeugen niet meer op tijd worden geslacht. Dat probleem kwam boven op de normale teruglopende afzet van worstproducten en vleeswaren in de zomer.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

De voerkosten zijn in augustus bijna 2 procent hoger dan in augustus vorig. In september vorig jaar lagen de prijzen van veevoergrondstoffen op een dieptepunt. Sindsdien zijn de prijzen iets gestegen, met als gevolg een lichte prijsstijging van mengvoeders sinds eind vorig jaar.


Nog op hoog niveau

Het voortschrijdend jaarsaldo van een standaard zeugenbedrijf lag in augustus bijna 430.000 euro boven het langjarig gemiddelde, vooral dankzij de gunstige saldi in het voorbije jaar. Daarmee is de top van de afgelopen maanden achter de rug, maar het voortschrijdend saldo ligt historisch gezien nog steeds op een hoog niveau.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer