GroenLinks legt eigen stikstofwet voor aan Tweede Kamer

GroenLinks komt met een plan om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen. De partij vindt dat het kabinet niet genoeg tempo maakt en dient daarom vandaag haar eigen wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

GroenLinks+legt+eigen+stikstofwet+voor+aan+Tweede+Kamer
© Dirk Hol

GroenLinks wil reductiedoelen wettelijk vastleggen. De partij wil dat de uitstoot van stikstofoxiden – vooral uit industrie en verkeer – en van ammoniak – vooral de landbouw – in 2025 met 25 procent is gedaald en met 50 procent in 2030.

Ook wil de partij de hoeveelheid natuur in Nederland vergroten: naar 736.000 hectare in 2027 en 798.000 hectare in 2035. Nu is er 694.653 hectare natuurgebied. In 2040 moeten alle Natura 2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde voor stikstof vallen, vindt GroenLinks.


Subsidie

De partij stelt voor bepaalde projecten met een lage, tijdelijke stikstofuitstoot wel toe te staan, zoals natuurherstel en de bouw van woningen. Voor landbouwbedrijven die willen stoppen, moet er een subsidieregeling komen, net als voor de overgang naar meer duurzame landbouw en natuurherstelmaatregelen.


'Het stikstofprobleem is een serieus probleem en heeft snel een oplossing nodig', zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. 'Wij bieden het kabinet een uitweg voor het slot waar Nederland sinds de uitspraak van de rechter in zit. Ik kijk ernaar uit hierover in gesprek te gaan met het kabinet.'


Programma Aanpak Stikstof

Anderhalf jaar geleden zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de Nederlandse overheid. Dat systeem was te vrijblijvend, oordeelde de Raad van State. GroenLinks heeft het advies van de Raad van State verwerkt en de wet is klaar voor behandeling in de Tweede Kamer.


Ook zijn de adviezen van commissie-Remkes verwerkt in de wet. GroenLinks vermeldt dat de stikstofwet is gemaakt in samenspraak met Bouwend Nederland, MKB-Nederland en duurzame boeren.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer