Flevoland staat extern salderen toe

Provincie Flevoland staat het extern salderen van stikstofrechten van agrarische bedrijven met dierrechten toe. Ook wordt het mogelijk om Flevolandse stikstofrechten te verleasen.

Flevoland+staat+extern+salderen+toe
© Han Reindsen

Na andere provincies is het ook in Flevoland mogelijk ongebruikte stikstofrechten voor andere economische activiteiten in te zetten. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor een regeling opgesteld.

Gedeputeerde Staten zeggen tegemoet te komen aan de zorgen uit de landbouw dat andere economische sectoren op grote schaal agrarische rechten opkopen. Zo komt er een meldplicht, zodat het mogelijk wordt de voorgenomen transacties te monitoren. De regeling wordt over een jaar grondig geëvalueerd, beloven Gedeputeerde Staten.

Stikstofbelastend

Het verleasen van stikstofrechten is ingesteld om economische activiteiten die tijdelijk, bijvoorbeeld in de aanlegfase, stikstofbelastend zijn, toch mogelijk te maken. De rechten verdwijnen op deze manier ook niet permanent uit de agrarische sector.

In principe kan een Flevolandse ondernemer ook extern salderen met een activiteit buiten Flevoland. Dat betekent dat een buurprovincie dan daar een vergunning moet intrekken. Om regionale stikstofprogramma's niet te verstoren, gebeurt dit interprovinciaal salderen in goed overleg, verzekeren Gedeputeerde Staten. Ook kunnen provincies zones aanwijzen waar salderen in verband met zo'n gebiedsproces niet mogelijk is.

Stikstofcollectief

Veehouderijbestuurder Marijn van Aart van LTO Noord Flevoland zegt in een reactie dat het Flevolands Agrarisch Stikstofcollectief, dat alle agrarische belangen verenigt, tegen extern salderen blijft. 'Eerst moet de overheid de agrarische bedrijven legaliseren die hun stikstofuitstoot hebben gemeld in het kader van het PAS (Programma Aanpak Stikstof). Dat hebben we onlangs in een gesprek met de provincie nogmaals naar voren gebracht. Die zegt daar geen boodschap aan te hebben.'

Het Flevolands Agrarisch Stikstofcollectief vindt het monitoringsysteem waar provincie Flevoland naar verwijst, bovendien veel te vrijblijvend. 'Je kunt een transactie melden en daar blijft het dan bij', stelt Van Aart vast.


Weglekken

Ook wat er gebeurt bij verplaatsing van die stikstofrechten, is volgens Van Aart nog ongewis. 'Er kunnen in principe stikstofrechten weglekken als ze overgaan op een ander natuurgebied. Het monitoringssysteem dat dit moet volgen, is niet eerder actief dan in januari.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer