Nogmaals+bevestigd%3A+schrappen+Natura+2000+geen+optie
Nieuws
© Vidiphoto

Nogmaals bevestigd: schrappen Natura 2000 geen optie

Het wijzigen van de natuurdoelen van Natura 2000-gebieden is geen geschikte oplossing om snel uit de stikstofcrisis te komen. Dat concludeert ingenieursbureau Witteveen + Bos in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw.

Na Arcadis is Witteveen + Bos het tweede onderzoeksbureau dat concludeert dat schrappen van Natura 2000-gebieden geen optie is, meldt Trouw.

Nederland kan op termijn wel Natura 2000-gebieden samenvoegen. Ook is het mogelijk om de doelen in een gebied aan te passen. De onderzoeksbureaus betwijfelen wel of dit Nederland op korte termijn uit de stikstofcrisis zal helpen. Dergelijke wijzigingen kosten veel geld en vergen een langere adem dan het nu ingezette beleid van natuurherstel.


De twee onderzoeksbureaus concluderen dat het Nederlandse beleid zeker niet strenger is dan de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen vereisen. Volgens beide onderzoeksbureaus moeten er eerder natuurdoelen aan gebieden worden toegevoegd om aan de richtlijnen te voldoen.


2.738 beleidsdoelen

Er zijn op dit moment in Nederland 161 Natura 2000-gebieden aangewezen met in totaal 2.738 beleidsdoelen voor allerlei soorten vogels en planten. VVD en CDA vroegen landbouwminister Carola Schouten vorig jaar te onderzoeken of een versoepeling van die natuurdoelen een oplossing kon bieden voor de stikstofcrisis. Schouten temperde destijds al de verwachtingen door te stellen dat het een Europees traject is met een kleine kans van slagen.

Schrappen van een Natura 2000-gebied kan alleen onder twee voorwaarden: wanneer er bij de aanwijzing van een gebied wetenschappelijke of administratieve fouten zijn gemaakt of wanneer een gebied er dermate slecht voor staat dat van herstel geen sprake meer is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer