Schouten noemt Nieuwkoops stikstofplan 'veelbelovend'

Landbouwminister Carola Schouten ziet in het plan van een aantal melkveehouders uit het Groene Hart om hun stikstofruimte te verleasen aan de haven van Rotterdam een 'veelbelovende mogelijkheid'.

Schouten+noemt+Nieuwkoops+stikstofplan+%27veelbelovend%27
© Koen van Wijk

Dat schrijft de bewindsvrouw in een reactie op Kamervragen van Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD). De melkveehouders uit de omgeving van Nieuwkoop willen door het verleasen van een deel van hun stikstofruimte het emissiearm maken van hun stallen financieren.


'Een aandachtspunt is of er voldoende vraag naar leaseruimte zal zijn. Het verleasen van stikstofruimte wordt, onder randvoorwaarden, dit najaar door verschillende provincies mogelijk gemaakt middels aanpassing van de provinciale beleidsregels voor intern en extern salderen. Daarmee wordt een belangrijke drempel voor dit initiatief weggenomen', aldus Schouten.


Gebiedsgerichte aanpak

De minister zegt toe dat haar ministerie in samenwerking met de betrokken provincies zal helpen bij het nader uitwerken van de plannen. Daaruit moet blijken of het plan geschikt is om het onderdeel te laten zijn van de gebiedsgerichte aanpak en/of de beleidsregels voor intern en extern salderen. Een andere mogelijkheid is om met de betrokken boeren een pilottraject te starten, meldt Schouten in de Kamerbrief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer