Onderzoek+naar+emissiereductie+met+doorzaaien+gewassen
Nieuws
© Tys Hallema

Onderzoek naar emissiereductie met doorzaaien gewassen

Bij drie melkveehouders in het westelijk veenweidegebied wordt onderzoek gedaan naar nieuwe gewassen die door de bestaande grasmat kunnen worden gezaaid en de effecten hiervan op emissiereductie.

In het veenweidegebied is nalevering van stikstof uit de grond bovengemiddeld. Daardoor groeit het gras sneller en zit er veel onbruikbaar eiwit voor de koe in het gras. Daardoor treden er substantiële verliezen op, die resulteren in de vorming van ammoniak.

Deze week werden met een Optiseeder door loonbedrijf De Vries bij melkveehouders in Stolwijk, Giessen-Oudekerk en Hardinxveld-Giessendam wintertarwe en wintergerst doorgezaaid op percelen van de melkveehouders.


Stikstof uit veengrond

Deze gewassen leggen de stikstof uit veengrond in een meer bruikbare vorm van eiwit vast. Ook wordt er gekeken naar gewassen die in het najaar stikstof voor groei nodig hebben.
Door die nieuwe soorten als wintergerst in te zetten in het totale rantsoen, wordt het eiwit uit het gras beter benut.

Sjon de Leeuw, adviseur PPP- Agro Advies: 'Met alle beschikbare gegevens en data is de huidige situatie van het bedrijf in kaart gebracht. Zo is onderzocht of het bedrijf juist extra ruwvoer wil winnen. Of dat het eiwit uit het gewonnen ruwvoer beter benut kan worden. Voor elk bedrijf is een gewas gekozen dat door de bestaande grasmat gezaaid kan worden en in de winter juist stikstof opneemt uit de grond.'

Het onderzoek is een initiatief van LTO Noord en PPP Agro Advies. Over een half jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer