Europese enquêtecommissie diertransporten van start

De enquêtecommissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar mogelijke misstanden tijdens diertransporten in en vanuit Europa heeft vandaag in Brussel voor het eerst vergaderd. De Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren is benoemd tot vicevoorzitter.

Europese+enqu%C3%AAtecommissie+diertransporten+van+start
© Henk Riswick

De Luxemburgse Tilly Metz, lid van de Europese Groene Partij, is benoemd tot voorzitter. Ook de Nederlandse Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) is lid van de commissie. De zogenoemde Anit-enquêtecommissie gaat een jaar lang onderzoek doen naar mogelijke structurele misstanden bij diertransporten en doet ook aanbevelingen om misstanden te stoppen.

De focus ligt vooral op transporten naar landen buiten de EU, zoals Turkije, en transporten van dieren per schip. Eind vorig jaar sloeg een Roemeens schip met 14.000 schapen om voor de Roemeense kust. De commissie bekijkt of er structureel Europese regels worden overtreden rondom het transport van dieren.


Strafprocedure

Europese enquêtecommissies zijn bevoegd om getuigen en experts op te roepen en documenten bij nationale en Europese overheidsdiensten op te vragen. EU-landen die medewerking weigeren, riskeren een strafprocedure.

Hazekamp is initiatiefnemer van de onderzoekscommissie. Haar eerdere poging in 2018 om een onderzoekscommissie in te stellen mislukte. Na haar herverkiezing probeerde ze het in juli 2019 opnieuw. Bij haar initiatief sloten zich ditmaal meer Europarlementariërs aan, waaronder Tilly Metz en Sarah Wiener (Groenen), Niels Fuglsang en Maria Noichl (S&D), Pascal Durand (Renew), Jadwiga Wisniewska (ECR) en Sirpa Pietikainen (EPP).


183 handtekeningen

In februari dit jaar lukte het de initiatiefnemers om de benodigde handtekeningen van een kwart van het Europees Parlement bij elkaar te krijgen en leverden ze 183 steunbetuigingen van Europarlementariërs in bij de Conference of Presidents.

Dit keer besloten de fractievoorzitters het voorstel wel in stemming te brengen. Een grote meerderheid stemde in juni 2020 voor de parlementaire enquête, waarmee de oprichting van de Anit-commissie een feit werd.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer