Dier&Recht vraagt verbod lange afstandstransport nuka's

Dier&Recht pleit bij de Europese Commissie voor een stop op het transport van nuchtere kalveren (nuka's) over langere afstanden. Volgens de organisatie gaat het jaarlijks om meer dan een miljoen kalveren. Ruim 800.000 kalveren komen daarbij in Nederland terecht, stelt de organisatie.

Dier%26amp%3BRecht+vraagt+verbod+lange+afstandstransport+nuka%27s
© Nieuwe Oogst

Overigens blijkt uit de RVO.nl-cijfers van 2019 dat 860.000 kalveren zijn geïmporteerd. Hiervan kwamen er 700.000 uit Denemarken, België en Duitsland. Vooral buurland Duitsland is met 626.000 importkalveren een belangrijke leverancier.

'De Europese Commissie heeft aangegeven dat zij het Europese voedselsysteem radicaal wil verduurzamen', geeft Frederieke Schouten van Dier&Recht aan. 'Het massale en onnodige gesleep met veel te jonge dieren kan nooit onderdeel uitmaken van een duurzaam systeem. Dit is een goed moment om voorgoed een einde te maken aan deze dieronvriendelijke lange afstandstransporten!'

Volledig afhankelijk van moeder

De kalveren gaan op transport als ze twee à drie weken oud zijn. Op die leeftijd zijn het volgens Schouten nog zuigelingen, volledig afhankelijk van hun moeder. Ze eten nog geen vast voedsel, maar drinken enkel warme melk.

'Tijdens het transport krijgen de kalveren echter geen warme melk en vaak zelfs geen water. En dat terwijl een kalvertransport van Ierland naar Nederland wel vijftig uur kan duren', aldus Schouten.

Rusttijden en voeding

Regels met betrekking tot rusttijden en voeding worden volgens Dier&Recht tijdens de langdurige transporten structureel overtreden. Ook worden de jonge dieren gedurende de reis regelmatig bruut mishandeld. 'Bij aankomst in Nederland zijn de kalfjes ernstig verzwakt, uitgehongerd en uitgedroogd', verklaart Schouten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer