NVWA+let+extra+op+dierenwelzijn+tijdens+zomerse+dag
Nieuws
© René Eijsink

NVWA let extra op dierenwelzijn tijdens zomerse dag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de komende warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn.

Vanwege de verwachte aanhoudende hoge temperaturen treedt vanaf woensdag ook het Nationaal plan voor veetransport (hitteprotocol) tijdens extreme temperaturen in werking. De overheid en het bedrijfsleven hebben in het Nationaal plan afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden.

Verder wordt er extra aandacht besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden. Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat er op de koele momenten van de dag of nacht dieren kunnen worden vervoerd.


Aangepaste keuringstijden

Ook kunnen op slachterijen aangepaste keuringstijden aangevraagd worden indien ter plaatse extreme temperaturen worden verwacht, zodat aanvoer van slachtdieren op het heetst van de dag kan worden vermeden.


De Europese Commissie heeft lidstaten vorig jaar al opgeroepen geen lange transporten (transporten langer dan acht uur) toe te staan als de voorspelde temperatuur onderweg boven de 30 graden Celsius is. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aangegeven hier gehoor aan te willen geven, daarom kijkt de NVWA kritisch of deze grens onderweg niet wordt overschreden.Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer