Hittegolf+houdt+land%2D+en+tuinbouw+in+zijn+greep
Nieuws
© DIRK HOL

Hittegolf houdt land- en tuinbouw in zijn greep

De zomerhitte houdt minimaal tot donderdag aan. Het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen blijft van kracht. Beregenen van gewassen wordt op sommige plaatsen bemoeilijkt door onttrekkingsverboden.

Het hitteprotocol voor veetransport treedt in werking als er temperaturen van 30 graden worden verwacht, of meerdere aaneengesloten dagen van 27 graden of hoger. In het hitteplan hebben overheid en het bedrijfsleven afspraken gemaakt voor veetransport tijdens warme dagen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert op die dagen extra controles uit.

Bij dit soort hoge temperaturen worden minder dieren per veewagen vervoerd. Ook ventilatie en andere koelingsmogelijkheden krijgen deze dagen extra aandacht, conform het hitteprotocol.


Koelere momenten

In het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen is ook afgesproken dat er geen dieren worden vervoerd bij een temperatuur boven de 35 graden. Er wordt geprobeerd uit te wijken naar koelere momenten van de dag of nacht.

De hoge temperaturen en het uitblijven van regen zullen ervoor zorgen dat de watervraag in delen van het land groter wordt dan het aanbod. Daarbij stijgt het aantal meldingen van blauwalg en botulisme. Door het droge en warme weer zullen deze waterkwaliteitsproblemen verder toenemen, verwacht de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.

De grondwaterstanden zijn met name op de hoge zandgronden in Zuid-, Midden- en Oost-Nederland laag. Hierdoor zijn in een aantal gebieden nog steeds beperkingen van kracht voor het onttrekken van oppervlaktewater. En er geldt een verbod voor onttrekking van grondwater in de omgeving van enkele natuurgebieden. Om het grondwater aan te vullen en om te voorzien in de watervraag, zijn de peilen in regionale wateren zoveel mogelijk opgezet.Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer