Schouten%3A+Beter+Leven+Keurmerk+inschalen+in+EU%2Ddierenwelzijnslabel
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Schouten: Beter Leven Keurmerk inschalen in EU-dierenwelzijnslabel

Privaatrechtelijke labels zoals het Beter Leven Keurmerk moeten een plaats krijgen binnen het Europees dierenwelzijnslabel. Minister Schouten van Landbouw brengt dat 1 september in tijdens de informele Landbouwraad van de EU-landbouwministers.

Duitsland wil proberen te komen tot een wettelijk Europees kader met verplichte criteria voor dierenwelzijnsetikettering. Tijdens de vergadering van de Landbouwraad zal een discussie plaatsvinden aan de hand van de vragen wat een dierenwelzijnslabel in Europese Unie zou moeten opleveren, hoe een dergelijk label gestructureerd zou moeten zijn en op welke criteria het label gebaseerd zou moeten zijn.


Europees inschalen

Schouten staat positief tegenover de ontwikkeling van een Europees label. De minister geeft aan dat goede privaatrechtelijke labels spelen in Nederland een belangrijke rol, zoals het succes van het Beter Leven Keurmerk aantoont. Dergelijke goede, bestaande labels zouden wat haar betreft niet uitgesloten mogen worden en zouden moeten kunnen worden ingeschaald in een Europese systematiek.

De minister vindt dat er een overkoepelend, wettelijk Europees kader met criteria voor dierenwelzijnslabeling moet worden uitgewerkt. Er kan daarbij gekeken worden naar de ervaring en kennis, opgedaan met bestaande goede labels in Nederland en in andere landen.

Ook moet worden bekeken hoe bestaande dierenwelzijnslabels gerangschikt kunnen worden binnen een dergelijk Europees kader. Daarnaast is van belang dat het voldoen aan hogere eisen ook leidt tot hogere inkomsten voor de producent.

Diertransport

Tijdens informele Landbouwraad op 1 september staan ook welzijnsproblemen tijdens transport op de agenda.. Minister Schouten wil dat de transportduur van vee wordt beperkt. Voor het beperken van het transport van slachtdieren zou een overgang naar het vervoeren van vlees in plaats van levende dieren een goede weg zijn, stelt Schouten.

Daarnaast dringt zij aan op aanpassing van de transportverordening, zodat lange transporten van slachtdieren en jonge kalveren over een periode van meer dan 8 uur worden afgeschaft. Met name voor het welzijn van dieren tijdens hitte, maakt Schouten zich sterk voor betere voorschriften in de transportverordening voor diertransport bij extreme temperaturen.

In ieder geval moet duidelijker worden voorgeschreven dat boven de 30 graden buitentemperatuur geen transporten langer dan 8 uur plaatsvinden. Een uitzondering hierop geldt voor transporten waarbij een koelsysteem in de wagen aanwezig is, of andere aantoonbare maatregelen zijn toegepast om de hitte bij de dieren te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer