Strengere+regels+diertransport+bij+heet+weer
Nieuws
© Henk Riswick

Strengere regels diertransport bij heet weer

Landbouwminister Carola Schouten verbiedt het transport van dieren bij temperaturen vanaf 35 graden. Vanaf 30 graden worden er door de NVWA geen certificaten meer verleend voor lange afstandstransporten van acht uur of langer.

Vanaf 27 graden voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit extra controles uit om te kijken of dieren geen hittestress ondervinden, zowel tijdens transporten als in stallen. Met de nieuwe maatregelen formaliseert de minister in principe afspraken die met de sector gemaakt zijn in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen.

Het verbod van dieren bij een temperatuur boven de 35 graden geldt voor alle wagens die niet zijn voorzien van een koelsysteem. Ventilatie alleen is onvoldoende, omdat met ventilatie warme buitenlucht naar binnen wordt gelaten. 'Dit is wellicht aangenamer', schrijft Schouten in een brief aan de Tweede Kamer, 'maar de temperatuur bij de dieren zal niet worden verlaagd, waardoor het risico op lijden ongewijzigd blijft.'


Hittestress

Transporteurs kunnen ook op de vingers getikt worden als dieren hittestress ondervinden bij temperaturen onder de 35 graden. Om dat te controleren, worden vanaf 27 graden extra inspecteurs ingezet door de NVWA. Via het Nationaal plan was al geregeld dat er boven de 35 graden geen dieren meer vervoerd zouden worden. Vorig jaar bleek volgens de minister echter dat de vrijwillige afspraak niet door iedereen werd nagekomen. Bovendien zijn niet alle sectoren aangesloten bij het Nationaal plan.

Voor de lange afstandstransporten geeft Schouten gehoor aan een oproep van de Europese Commissie om dit transport niet toe te staan als het ergens onderweg 30 graden of warmer is. Er kan een uitzondering gemaakt worden als de aanvrager een geplande reis kan overleggen waarbij onderweg, op grond van de voorspelling, nergens de temperatuur van 30 graden zal worden overschreden. Dat kan bijvoorbeeld door in de nacht te rijden of doordat het transport wordt uitgevoerd met gekoelde wagens met voldoende capaciteit.


GPS- en temperatuurdata

Voor alle gecertificeerde lange afstandstransporten met voorspelde temperaturen boven de 27 graden zal de NVWA aan transporteurs vragen de gps- en temperatuurdata zo snel mogelijk op te sturen. Zo kan de controledienst evalueren hoe de voorspellingen en de daadwerkelijke temperatuur in de vrachtwagens zich tot elkaar verhouden. Na de zomer van 2020 evalueren de Europese Unie-landen de diverse werkwijzen voor de 30-graden grens en wordt bepaald wat de beste werkwijze is.

In overleg met Nederlandse slachterijen heeft Schouten besloten dat bij een buitentemperatuur vanaf 33 graden eerder geslacht kan worden en dat zo nodig de zaterdag als dagdienst gebruikt wordt om het productieverlies op te vangen. Dierenartsen van de NVWA zijn op die tijdstippen dan beschikbaar.


Buitenlandse transporteurs

Volgens LTO-bestuurder Jeannette van de Ven waren het vorig jaar vooral buitenlandse transporteurs voor de import van pluimvee die de regels overtraden. Ze kan zich goed vinden in de maatregelen van de minister. 'Vooral omdat het duidelijkheid schept en omdat het nu een compleet plaatje is. Vorig jaar was er bijvoorbeeld onduidelijk over die temperatuur van 35 graden. Is dat de buitentemperatuur ter plekke? Nu is duidelijk dat de temperatuur in De Bilt de leidraad is.'


Van de Ven is ook blij met de uitzondering voor gekoelde transporten. 'In die vrachtwagens is het veel aangenamer dan buiten. De transporten kunnen zonder probleem plaatsvinden. Daarnaast werkt de NVWA nu ook mee om de productie op peil te houden in de slachterijen door in de avonden, nachten en ochtenden door te werken en op zaterdag. Dat maakt dat het voor ons als sector een goede set maatregelen die wij steunen.'


Hitte op boerenbedrijven

Minister Schouten is op haar beurt positief over het initiatief van LTO Nederland om een plan op te stellen over hitte op boerenbedrijven. Bij dit plan is de Gezondheidsdienst voor Dieren betrokken. Het plan is erop gericht om veehouders meer bewustwording en kennis bij te brengen door alle informatie op een website bijeen te brengen. Op deze site krijgen veehouders een geactualiseerde voorspelling van de invloed van het weer op de dieren op zijn bedrijf.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer