Vegagehakt, varkensvlees met een knipoog

Erik en Paula Stegink van Piggy's Palace in het Overijsselse Bathmen verkopen vanaf zaterdag vegagehakt. Geen vleesvervanger, maar gehakt gemaakt van vlees van varkens die een volledig plantaardig rantsoen hebben gehad.

Vegagehakt%2C+varkensvlees+met+een+knipoog
© Erik Stegink

'Nee, we hebben een vleeswinkel, geen vegetarische', merkt Erik Stegink lachend op aan de telefoon. Woensdagavond poste hij een tweet die melding maakt van de primeur: vanaf zaterdag te koop vegagehakt. Het idee daarvoor ontstond spontaan, zegt hij. Varkensvoer bestaat uitsluitend uit plantaardige grondstoffen. Dat is bij wet zo geregeld.'In Nederland zijn varkens bij uitstek vegetarisch. Dus waarom dan geen vegagehakt van onze vegetarische varkens?', stelt Stegink met een knipoog naar producten als de bofkipburger, auf wieder schnitzel of vegetarische braadworst. 'Marketing is een kwestie van woordkeuze. Dat is wat we met vegagehakt van onze pipaporc-varkens ook doen', vervolgt de veehouder.


Proefkonijn

Voor een nieuw product in de markt wordt gezet, moet het worden beproefd. Die eer viel dorpsgenoot en slagerszoon Berry Kloezeman ten deel. Woensdag haalde hij een pond op dat donderdagavond in de vorm van gehaktballen bij de familie op tafel stond.

'Een smakelijke bal', oordeelt Kloezeman. Al is de structuur anders dan hij gewend is. 'Ruller', zegt Kloezeman, doordat deze bal voor 100 procent uit varkensvlees bestaat. 'Ik ga het zeker nog een keer proberen en dan voeg ik zelf half-om-halfgehakt of rundergehakt toe, zodat de structuur vaster wordt.'


Vanaf zaterdag is het vegagehakt te koop in de winkel bij Piggy's Palace in Bathmen. Ook tijdens de fietstochten, die binnenkort weer worden gehouden in de regio, worden balletjes vegagehakt geserveerd. Het is niet voor het eerst dat familie Stegink de publiciteit haalt met iets ludieks. Eerder was dat het geval met onder andere de varkensglijbaan en kaas gemaakt van varkensmelk.


Discussie over naamgeving

Binnen Europa is er veel discussie over dierlijke namen voor plantaardige alternatieven. Als het aan het Europarlement ligt, gaan vegaproducten niet langer aan de haal met dierlijke namen en verdwijnen termen als vegetarische hamburger of kipstuckjes. April 2019 nam de landbouwcommissie van het Europese Parlement daarover met ruime meerderheid een wet aan.


Het voorstel voor het verbod is aangenomen door de landbouwcommissie in Brussel, maar het gehele Europese Parlement moet er nog naar kijken. Er moet nog een akkoord komen van de Europese Commissie en de lidstaten. Zolang dat niet is gebeurd, is de wet nog niet definitief.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer