Meulenbroeks%3A+%27Droogte+vergroot+eiwittekort+voermaatregel+verder%27
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Meulenbroeks: 'Droogte vergroot eiwittekort voermaatregel verder'

'De droogte maakt de voermaatregel nog onmogelijker', stelt voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. 'Als er geen eiwitrijk najaarsgras groeit, wordt het onder de nieuwe voermaatregel nog moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en dus de gezondheid van dieren te waarborgen.'

De voorgestelde voermaatregel van het ministerie van LNV was volgens LTO al praktisch onuitvoerbaar voor veel melkveehouders en een gezondheidsrisico voor hun dieren. Door de droogte wordt het voor nog lastiger om met deze voermaatregel een goede voersamenstelling te maken. De belangenorganisatie roept het ministerie daarom nogmaals op om het 'gedrocht van een maatregel' van tafel te vegen.

'De droogte van afgelopen week zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van vers weidegras snel terugloopt in verschillende gebieden in Nederland. Melkveehouders verwachten over enkele weken kuilgras uit hun wintervoorraad bij te moeten voeren als er niet genoeg neerslag valt', legt Meulenbroeks uit.


Eiwittekorten tegengaan

Het verse weidegras levert over het algemeen veel eiwit, met name in het najaar. 'Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit wordt het onder de nieuwe voermaatregel nog moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en dus de gezondheid van dieren te waarborgen', geeft Meulenbroeks aan. 'De ruweiwitgehalten van de voorjaarskuilen zijn over het algemeen aanzienlijk lager dan gemiddeld.'

Met het opstellen van de eiwitnormen in de voermaatregel is hier geen rekening mee gehouden, laat hij weten. Landbouwminister Carola Schouten heeft bij de publicatie van de voermaatregel al een evaluatiemoment aangekondigd voor de tweede helft van augustus. Daarin worden de eiwitgehaltes van het voer gemeten. Daaruit zal blijken hoe de voermaatregel voor de eiwitgehaltes uitpakt.


Starre houding

LTO Nederland stoort zich naar eigen zeggen mateloos aan de extreem starre houding van het ministerie van LNV over deze voermaatregel. De afgelopen maanden heeft LTO zich, net als andere partijen, hard ingezet voor meer realiteitszin bij het departement. 'Hiervoor zijn maar liefst zeven alternatieven aangedragen, die allemaal zijn afgewezen.'


Ook de aangekondigde PBL-doorrekening van de alternatieve voermaatregel vanuit de sector komt veel te laat om deze volledig tot wasdom te laten komen, stelt Meulenbroek. Daarom besloot de land- en tuinbouworganisatie vorige maand de gesprekken met het ministerie te staken. 'Politiek blijft de organisatie maximaal druk zetten om de maatregel van tafel te krijgen', meldt LTO op haar website.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer