Nevedi+wijst+voermaatregel+opnieuw+af
Nieuws
© Ida Hylkema

Nevedi wijst voermaatregel opnieuw af

Nevedi wijst de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten af, maar bereidt zich ondertussen wel voor op een situatie waarin deze doorgang zal vinden. Dat laat de belangenbehartiger van de Nederlandse diervoederindustrie weten via een persbericht.

'We willen nogmaals een statement afgeven', zegt programmamanager duurzame vernieuwing Frank Gort van Nevedi. Dat de organisatie opnieuw met een statement komt, heeft te maken met signalen dat sommige leden van Farmers Defence Force actie willen voeren bij veevoerfabrieken. 'Dat lijkt ons niet de juiste weg. Daarom benadrukken we nog maar eens dat we achter de boeren staan en tegen de voermaatregel zijn.'

Nevedi heeft het Landbouw Collectief, en daarna de andere groepen die namens de melkveehouders met de overheid overlegden, vanaf het begin ondersteund. 'Dit deden we met onze kennis van mengvoeder, stikstofexcretie en melkveevoeding', stelt Gort.

Sinds de voermaatregel op tafel ligt, heeft Nevedi haar bezwaren naar voren gebracht. Publiekelijk, in brieven aan de Tweede kamer en in gesprekken met het ministerie. 'Nevedi onderschrijft de bezwaren van de melkveehouders tegen de voermaatregel en ondersteunt ze in hun streven deze van tafel te krijgen. De reductie van stikstofemissie mag niet ten koste gaan van diergezondheid en dierenwelzijn', zo staat in het statement dat vandaag de deur uitging.


Voorbereiden op voermaatregel

Toch bereidt de organisatie zich ondertussen ook voor op een situatie waarin de voermaatregel doorgang zal vinden. Op dat moment zullen voeradviseurs uitdrukkelijk worden geïnstrueerd dat rantsoenen de diergezondheid en het dierenwelzijn niet mogen schaden. En de rantsoenen moeten in de periode van 1 september tot en met 31 december 2020 worden geoptimaliseerd met inachtneming van geldende wet- en regelgeving.

Daarnaast zullen de leden van Nevedi volgens Gort extra met elkaar optrekken om zoveel mogelijk 'best practices' met elkaar te delen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer