Kamerleden eisen uitstel of afstel van verplichte voermaatregel

Het ontbreken van klip-en-klare documenten op het ministerie van LNV, inclusief heldere rekenmethode over de voermaatregel, leidt tot veel onvrede en vragen in de Tweede Kamer en daarbuiten. Oppositiepartijen SGP en Forum voor Democratie eisen uitstel, dan wel afstel van het in de sector verfoeide plan om stikstofwinst te behalen.

Kamerleden+eisen+uitstel+of+afstel+van+verplichte+voermaatregel
© Persbureau Noordoost

De onderbouwing van de gedwongen veevoermaatregel die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) volgende maand wil doorvoeren, blijkt op zijn minst wankel. LNV gaf donderdag tijdens de zitting in Den Haag aan geen documenten over het plan achter te houden, omdat die er simpelweg 'niet zijn'.

De uitkomst bij de rechter die de stichtingen Stikstofclaim en Agrifacts (STAF) hebben afgedwongen, roept bij veel politieke partijen vragen op. Zowel de SGP als Forum voor Democratie spreekt van wanbeleid en eist dat de voermaatregel wordt uitgesteld, dan wel geheel van tafel gaat.


'Voor minder afgetreden'

Ook buiten de Tweede Kamer is er ongeloof over de ogenschijnlijk knullige handelswijze van het landbouwministerie. Veel boeren steken hun ongenoegen op sociale media niet onder stoelen of banken. De voormalig voorman van het Landbouwcollectief, Aalt Dijkhuizen, gaat er met gestrekt been in en hint op de politieke gevolgen voor verantwoordelijk minister Carola Schouten:

'Het is toch niet te geloven. En hier wordt dan hardwerkende boerengezinnen aan opgeofferd. Echt schandalig. Hoe lang gaat dit nog door? Er zijn bewindslieden die voor minder zijn afgetreden', reageert Dijkhuizen boos over de uitleg van Stikstofclaim en STAF dat de rekenmethode blijkbaar slechts 'in het hoofd van een vakantievierende ambtenaar zit'.


Te kort door de bocht

LNV voert aan dat deze zienswijze te kort door de bocht is. De betreffende ambtenaar zou als specialist en coördinerend ambtenaar verbonden zijn aan het team dat gezamenlijk de nieuwe voerregelgeving voor het landbouwministerie moet voorkoken.

De imagoschade over de Haagse 'eenpitter' lijkt een feit. De onvrede overstijgt de oppositie. Ook coalitiepartijen CDA en VVD zijn boos over de gang van zaken. Zowel Kamerleden Jaco Geurts als Mark Harbers hebben kritische Kamervragen gesteld.


Kritiek dierenartsen

Geurts en Harbers eisen onder meer dat LNV alle correspondentie met Wageningen University & Research, die eigenaar van de gebruikte gegevens is, naar de Tweede Kamer stuurt. Datzelfde verzoek doen ze voor de correspondentie met de Commissie Deskundigen Meststoffenwet.


Behalve het ontbreken van de broodnodige onderliggende documenten verwijzen de twee politici ook naar de eerdere kritiek van de dierenartsen op de maatregel: 'Wat is hiermee gedaan?'


Overleg en uitstel

De boerenbelangenorganisaties willen intussen zo snel mogelijk met LNV om tafel om te horen hoe de voermaatregel aan de achterkant tot stand is gekomen. Tot het zover is, eist de lobby uitstel van het voerbesluit dat volgende maand al in moet gaan. Veel boeren zijn tegen de invoering.

LTO Nederland vindt het verstandig dat de berekeningen van de voermaatregel opnieuw worden uitgevoerd. Doordat het ministerie de manier waarop met de beschikbare openbare data is omgegaan onvoldoende heeft geborgd, zijn niet meer alle stappen te controleren, stelt de koepel.


LTO: transparantie is noodzaak

'Het is goed dat de berekening nu opnieuw navolgbaar en transparant wordt uitgevoerd en richting de sector inzichtelijk wordt gemaakt. Juist omdat het ministerie zelf altijd met uitvoerbaarheid en borging schermt als belangrijkste fundamenten van beleid.'

Tegelijkertijd is het voerspoor vooral een politieke keuze, vindt LTO. 'Wat ons betreft vergt dat dus een politieke oplossing. Wij zetten erop in om de gehele voermaatregel als zodanig van tafel te krijgen. Deze maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving', stelt een woordvoerder.

In de brief aan de Tweede Kamerfracties riep LTO Nederland samen met NAJK politieke partijen al eerder op om de voermaatregel in te trekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer