Kamervragen over kort geding stikstofmaatregel

Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van het kort geding dat de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim donderdag hadden aangespannen over de onderbouwing van de ministeriële voernormen.

Kamervragen+over+kort+geding+stikstofmaatregel
© Twan Wiermans

Geurts en Harbers vragen zich af of een medewerker van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens die zitting daadwerkelijk verklaarde dat de methode van berekening van die voermaatregel daadwerkelijk niet is gedocumenteerd, maar in het hoofd van één ambtenaar zit.


Ook willen de Tweede Kamerleden weten of landbouwminister Carola Schouten hier zelf van op de hoogte is. Verder vinden ze het raar dat niet kon worden aangegeven welke gegevens precies zijn gebruikt. Daarnaast willen ze weten wat het effect is van dit niet kunnen controleren op hun eerdere motie, over het doorrekenen van de maatregelen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).


Dertien punten

Verder staat op hun dertien punten tellende vragenlijst onder meer de vraag wat de gevolgen zijn voor wanneer de methodiek niet reproduceerbaar blijkt te zijn. Daarnaast willen Geurts en Harbers door de minister op de hoogte worden gehouden van de uitkomsten van dit gesprek.

Tevens zijn de Tweede Kamerleden benieuwd naar alle correspondentie met Wageningen Economic Research die betrekking heeft op de totstandkoming van het indelen in negen categorieën waarmee het ruweiwitgehalte in het rantsoen van de diverse typen is vastgesteld.


Standpunt KNMvD

Tot slot zijn Geurts en Harbers benieuwd naar wat Schouten gaat doen met de houding van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) ten opzichte van de voermaatregel. Zeker ook omdat de minister zelf stelde dat er geen risico's mogen ontstaan voor de diergezondheid én de oproep van de KNMvD tot het zorgen voor draagvlak.

Tijdens het kort geding gaf de rechter dit volgens de Tweede Kamerleden ook aan: 'Voor regelgeving is draagvlak belangrijk. Dat krijg je alleen door proactief informatie te verstrekken. Dat lijkt me heel verstandig.'

Downloads
geurtsharbers2

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer