LNV+praat+deze+week+met+Agrifacts+en+Stikstofclaim
Nieuws
© Pixabay

LNV praat deze week met Agrifacts en Stikstofclaim

Het gesprek tussen het ministerie van LNV en de stichtingen Agrifacts en Stikstofclaim over de voermaatregel staat gepland voor woensdag 12 augustus. Maar de advocaten van de partijen hebben nog geen overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor dit gesprek.

Volgens een woordvoerder van de stichtingen willen ze het ministerie tegemoetkomen door de 'Chatham house rules' te hanteren. Dit betekent dat er geen informatie over ambtenaren naar buiten wordt gebracht. Er komen geen toezeggingen voor verdergaande restricties voor de communicatie.

Een woordvoerder van het ministerie van LNV is nog niet bekend met de stand van zaken rond de onderhandelingen, dit ligt bij de advocaat. 'Er moeten zorgvuldige afspraken worden gemaakt over de omstandigheden waarin het gesprek plaatsvindt.' Volgens de woordvoerder wordt dinsdag 11 augustus verder onderhandeld over deze omstandigheden.

Nog geen onderbouwing voor voermaatregel

De stichtingen kijken uit naar het gesprek. De schriftelijke antwoorden van het ministerie van LNV op Kamervragen van Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) hebben volgens hen nog geen onderbouwing gegeven van de veevoermaatregel. Met deze 'stapeldocumenten', zoals de stichtingen ze noemen, is het nog niet mogelijk om de eiwitlimieten te reproduceren.

Er ontbreekt in de ogen van Agrifacts en Stikstofclaim belangrijke informatie, die het ministerie tot nu toe weigert te verstrekken. Zo verwijst de minister uitgebreid naar een CBS-rapport dat zou zijn gebruikt. Dit rapport maakt echter geen onderscheid naar negen grondsoort-intensiteitsklassen, wat de veevoermaatregel wel doet, stellen de stichtingen in een persbericht. Ook wijken de cijfers van de minister af van praktijkcijfers.

Met een kort geding hoopten Agrifacts en Stikstofclaim de ontbrekende informatie op tafel te krijgen. Maar die was niet gedocumenteerd, zo bleek tijdens de zitting. Met tussenkomst van de rechter werd besloten dat LNV de informatie mondeling zou overdragen aan Agrifacts en Stikstofclaim.

Agrifacts en Stikstofclaim proberen sinds eind juni de onderbouwing van de eiwitlimieten in de veevoermaatregel boven tafel te krijgen. Ook willen beide stichtingen dat LNV aantoont dat de gestelde ondergrens van 155 gram ruw eiwit per kilo droge stof geen gezondheidsklachten oplevert. Tot nu toe betracht het ministerie volgens de stichtingen geen openheid en transparantie.

Schouten optimistisch

Landbouwminister Carola Schouten is optimistisch over de uitkomst van het aankomende gesprek. Volgens haar hebben de media een verkeerd beeld geschetst over het kort geding dat de stichtingen hadden aangespannen. Dit stelt ze in de schriftelijke antwoorden op de Kamervragen van Geurts en Harbers.

De andere Tweede Kamerleden stelden vergelijkbare vragen. 'Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat de totstandkoming van de normen niet reproduceerbaar zou blijken te zijn', zo stelt Schouten in de brief.

Volgens de minister schetsen de media een verkeerd beeld, door te stellen dat er geen onderbouwing beschikbaar is voor de voermaatregel. 'Dit leidt begrijpelijkerwijs tot onrust onder boeren en draagt niet bij aan het gesprek dat ik met boeren en hun belangenorganisaties wil voeren over mijn beleid.'

Tijdens de zitting kwam inderdaad naar voren dat de methodiek van de berekening volgens LNV goed in beeld is. Een medewerker van LNV stelde echter dat er geen logboek is bijgehouden, waarin tot in detail is vastgelegd welke cijfers exact zijn gebruikt voor de berekening. 'Dat doe je op je rekenmachine. En de uitkomsten, daar ga je mee verder.' Deze medewerker ging er tijdens de zitting van uit dat de cijfers reproduceerbaar zijn.

Gesprekken met KNMvD

Het ministerie van LNV kijkt nog naar de gesprekken die zijn gevoerd met de branchorganisatie voor dierenartsen KNMvD, over de gevolgen van de voermaatregel voor de diergezondheid. De minister kan hier nog geen conclusie aan verbinden. Die komen eind deze maand, tegelijk met de doorrekening van de maatregelen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

In haar brief geeft Schouten wel aan dat ze de zorgen van de KNMvD waardeert. Toch acht ze zich ook gebonden aan de doelstelling van het kabinet om via drie maatregelen in 2020 stikstofruimte te realiseren voor vergunningverlening voor de (woning)bouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 1°
  10 %
Meer weer