Brabantse boeren agressief benaderd voor wietteelt

Boeren in Drimmelen zijn op agressieve wijze benaderd door criminelen om locaties beschikbaar te stellen voor hennepteelt. Aanleiding is de berichtgeving over een landelijke proef met legale wietteelt.

Brabantse+boeren+agressief+benaderd+voor+wietteelt
© Legal Cannabis Coalition (LCC)

'Wees je bewust van de risico's en maak melding van verdachte zaken', reageert Piet Hermus, ZLTO-afdelingsvoorzitter van Drimmelen en Geertruidenberg. 'We zijn in Brabant met een goede ontsluiting richting Randstad en het buitenland vatbaar voor drugscriminaliteit. Vorig jaar meldde zich bij ons een boer die hennep tussen zijn mais had aangetroffen.'

De gemeente Drimmelen spreekt nu over twee agrarisch ondernemers die op een agressieve manier zijn benaderd voor hennepteelt. 'Het is voor ons aanleiding om dit met politie en justitie te bespreken en boeren en tuinders te waarschuwen', zegt een gemeentewoordvoerder. 'Volgens de betrokken ondernemers zijn meerdere mensen in het buitengebied benaderd en verandert de toon als het aanbod om een locatie beschikbaar te stellen wordt afgewezen.'


Landelijk experiment

Directe aanleiding is waarschijnlijk dat de gemeente Drimmelen wordt genoemd als mogelijke productielocatie voor een landelijk experiment naar gereguleerde wietproductie. 'In het criminele circuit wordt dit blijkbaar misbruikt om aan illegale hennepteeltlocaties te komen', stelt de gemeente. 'In Nederland komen er tien locaties, waarvoor de aanvragen al zijn ingediend bij het ministerie. Het beeld dat er nu behoefte zou zijn aan legale productielocaties klopt dus niet.'


Volgens Hermus overheerst de wijsheid bij boeren en tuinders. 'Maar er zullen altijd ondernemers zijn die in een ellendige situatie zitten of exorbitante wensen hebben en dan vatbaar zijn voor een grote zak geld.' Het is volgens de bestuurder belangrijk dat boeren en tuinders een goed verdienmodel krijgen met daarbinnen betaalde en maatschappelijk gewaardeerde diensten, zoals bodembeheer, het leveren van energie en voedselproductie. 'Dan hebben drugscriminelen weinig kans.'


Informatiebijeenkomst

De ZLTO-afdeling gaat in november, in samenwerking met politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, een informatiebijeenkomst houden over veiligheid in het buitengebied. Onder meer diefstal en ondermijning komen aan de orde. In september worden de resultaten gepubliceerd van een enquête onder ZLTO-leden naar drugscriminaliteit.

De gemeente roept agrarisch ondernemers op ongewenste bezoekers naar een identiteitsbewijs te vragen en gegevens, zoals kenteken en telefoonnummer, te verzamelen. 'Meld verdachte zaken bij de politie of via Meld Misdaad Anoniem', zegt de woordvoerder. 'Maar de eigen veiligheid staat altijd voorop.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer