Pilot Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied Heijen succesvol

Een goed netwerk is belangrijk voor een veilig buitengebied. Dat blijkt uit de succesvolle pilot van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied die vorig jaar werd gehouden in Heijen.

Pilot+Keurmerk+Veilig+Ondernemen+Buitengebied+Heijen+succesvol
© William Hoogteyling

Achterliggende gedachte was om de veiligheid in het buitengebied van Noord-Limburg in kaart te brengen en met een plan van aanpak te komen.

LLTB-regio Noord-Limburg hield op vrijdag 24 januari een bijeenkomst voor de gemeenten in Noord-Limburg, politie en brandweer. Hier werd gepolst of er ook op andere plekken draagvlak is om de aanpak van het KVO Buitengebied verder uit te rollen in Noord-Limburg.

Samenwerking

In de pilot van het KVO Buitengebied gingen bewoners, bedrijven, gemeente, politie en brandweer samen aan de slag om het buitengebied van Heijen veiliger te maken.

Het succes zat 'm vooral in het netwerk en de kortere lijnen die zijn ontstaan naar aanleiding van deze samenwerking. Maar ook in het actief delen van informatie, het met elkaar bekijken van situaties in het veld en het bedenken en toepassen van praktische oplossingen.

Veiligheidsanalyse

Het plan van aanpak in Heijen bestond onder meer uit een veiligheidsanalyse van het gebied en het inventariseren van de zwakke plekken. Verder vond een enquête plaats onder ondernemers en bewoners voor meer informatie over de veiligheidsproblemen die er spelen.

Tijdens de bijeenkomst is afgesproken om een dergelijk plan van aanpak uit te werken voor alle gemeenten in Noord-Limburg.

Blinde vlek

Het buitengebied beslaat een groot oppervlak en is vaak een blinde vlek als het gaat om veiligheid. Daar maken criminelen steeds vaker dankbaar gebruik van.

Voormalige agrarische gebouwen zijn gewilde objecten voor de productie van drugs of andere criminele activiteiten. Ook verkeersveiligheid en brandveiligheid hebben invloed op het gevoel van veiligheid in het buitengebied.

Vrijkomende gebouwen

De verwachting is dat het aantal vrijkomende agrarische gebouwen de komende jaren toeneemt. Het aantal agrariërs dat overdag een oogje in het zeil houdt wanneer de burger naar zijn werk gaat, wordt ook minder.

'Het ontvangen van het KVO Buitengebied houdt onder meer in dat we als werkgroep een aantal keren per jaar bij elkaar komen om de gemaakte afspraken door te nemen', zegt melkveehouder Johan Ronnes uit Heijen.

Korte lijntjes

'Grootste winst is dat je elkaar dankzij de korte lijntjes veel sneller weet te vinden. Omdat je elkaar kent, weet je waar je moet zijn bij de gemeente of hoe de brandweer over bepaalde dingen denkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer