Bedrijvigheid tegen leegstand en criminaliteit in Breda

De roep om meer bedrijvigheid in het buitengebied toe te staan in strijd tegen leegstand en drugscriminaliteit groeit. Breda brengt de mogelijkheden in kaart.

Bedrijvigheid+tegen+leegstand+en+criminaliteit+in+Breda
© William Hoogteyling

Met de vondst van 900 kilo cocaïne in een vrachtwagen in het buitengebied van Breda, eerder deze maand, staat ondermijnende criminaliteit weer volop in de schijnwerpers. 'De toenemende leegstand in het buitengebied geeft criminelen de kans om onder valse voorwendselen hun activiteiten te ontplooien', weet burgerraadslid Bart Lauwen (D66).

Mede op zijn initiatief heeft de Bredase gemeenteraad een motie aangenomen met de wens om leegstand aan te pakken door meer bedrijvigheid toe te staan. 'We willen dat de gemeente aan tafel gaat met stoppende boeren en ondernemers de ruimte geven bouwblokken uit te ruilen. Nu gaan veel vierkante meters verloren die misschien een herbestemming kunnen krijgen.'


Verschillende mogelijkheden

Volgens Lauwen zijn er veel mogelijkheden, zoals de ontwikkeling van een woongemeenschap voor ouderen en alternatieve vormen van landbouw, zoals voedselbossen. Hij denkt ook aan ondernemers uit de stad die meer ruimte nodig hebben en de doorontwikkeling van de huidige agrarische bedrijven. 'In dialoog met de buurt en passend in de omgeving.'

Zundert kent sinds 2018 een vergelijkbare aanpak. 'De komst van de nieuwe Omgevingswet is een mooi tijdstip om de plannen in Breda vorm te geven. Het is aan de politiek om de ruimte te scheppen', vindt Lauwen. 'Als er leven in de brouwerij is, schrikt dat criminelen af.'


Zorgwekkende vormen

Leegstand neemt in heel Noord-Brabant zorgwekkende vormen aan. Wageningen Environmental Research becijferde dat de komende tien jaar 2,5 miljoen vierkante meter aan stallen en schuren leeg komt te staan, boven op de 1,4 miljoen vierkante meter die de afgelopen jaren al is vrijgekomen.


Afgelegen en vervallen locaties trekken criminelen aan om drugs, zoals hennep en synthetische drugs, te produceren of op te slaan. De meeste dumpingen van drugsafval in Nederland vinden in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland plaats. 'De bezorgdheid over criminaliteit leeft erg op het platteland', verwoordt ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema. 'We weten alleen niet hoe groot het probleem is.'


Enquête

ZLTO presenteert daarom in september onder haar leden de uitslagen van een enquête over criminaliteit in het buitengebied. Bijna zevenhonderd ondernemers hebben de afgelopen weken hun ervaringen gedeeld. 'Ruimere regels zoals Breda onderzoekt, kunnen een oplossing zijn', vindt Hoeksema.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer