Laatste kans voor mestverwerker Twence

Afvalverwerker Twence gaat er nog altijd van uit dat begin 2021 kan worden gestart met de bouw van een mestverwerkingsinstallatie in Zenderen. Verdere vertraging kan het project echter fataal worden.

Laatste+kans+voor+mestverwerker+Twence
© Twence

De Raad van State behandelde deze week de beroepszaak tegen de door de provincie verleende vergunning. Gemeente Borne, waar Zenderen onder valt, had de zaak aangespannen omdat de provincie volgens de gemeente onterecht een provinciaal inpassingsplan (PIP) inzette om de plannen van Twence goed te keuren.

Woordvoerder Ilse Jansink van Twence zegt een positief gevoel te hebben over het verloop van de zitting. 'Hoewel het natuurlijk lastig is om de uitkomst te voorspellen. We gaan er in ieder geval van uit dat we door kunnen gaan en in januari van start kunnen met de bouw van de installatie.'


De zitting bij de Raad van State liep vanwege de coronacrisis maanden vertraging op. Vertraging die Twence eigenlijk niet kan gebruiken. 'De tijd die staat voor een uitspraak is zes tot twaalf weken. We hopen op zes, want bij twaalf wordt het allemaal wel heel krap.'

Twence moet uiterlijk in 2022 van start gaan met het verwerken van varkensmest van boeren uit de regio om aanspraak te kunnen maken op 21 miljoen euro subsidie. Wordt 2022 niet gehaald, dan loopt Twence de subsidies mis en kan de installatie niet worden gebouwd. 'Het moment waarop de bouw kan beginnen, wordt steeds uitgesteld. Maar de einddatum voor de subsidies niet', aldus Jansink.


Al eerder uitstel

De vertraagde behandeling door de Raad van State in verband met corona is niet de eerste vertraging die het plan opliep. Aanvankelijk zou de Raad afgelopen najaar al uitspraak doen in de laatste zaak die de bouw van de mestverwerkingsinstallatie belemmert. Dat had toen te maken met de uitspraak over het PAS door diezelfde Raad van State. Alle zaken rond stikstof kregen toen voorrang.

Vanwege de perikelen rond de bouw heeft Twence ook nog niet de minimaal benodigde gecontracteerde capaciteit behaald. Pas als die er is, kan de eerste paal de grond in. Accountmanager Arno Brandwagt van het bedrijf zei hierover eerder al in Nieuwe Oogst dat het stikstofdossier een belangrijke rol speelt. 'Varkenshouders vragen zich af of ze in de toekomst nog wel een bedrijf hebben en als ze er een hebben, hoe dat eruit komt te zien.'

In de tussentijd heeft Twence wel voorbereidingen verricht voor de bouw van de installatie. Zo is de benodigde sloop van een waterzuiveringsinstallatie afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer