Glastuinbouw krijgt vloeibare CO2 uit restafval

Afvalverwerker Twence leverde deze week een eerste tankwagen met vloeibare CO2 afkomstig uit een afvalenergiecentrale aan de glastuinbouw.

Glastuinbouw+krijgt+vloeibare+CO2+uit+restafval
© Twence

Met deze levering hoopt de afvalverwerker in Hengelo een bijdrage te leveren aan de vraag naar CO2 in de glastuinbouwsector. Die vraag stijgt sterk, doordat steeds meer tuinbouwbedrijven overstappen van aardgas als energiebron naar bijvoorbeeld geothermie.

Twence introduceerde in 2014 een installatie die CO2 afvangt uit de rookgasreiniging van afvalenergiecentrales. Nu wil het bedrijf een volgende stap zetten door de CO2 in vloeibare vorm af te zetten als grondstof voor de groei van bloemen en planten in de glastuinbouw. In een persbericht meldt Twence dat dit een belangrijke stap is in de verduurzaming van de industrie en de ontwikkeling van een circulaire economie.

CO2-neutrale omgeving

Directeur Marc Kapteijn vertelt dat Twence bezig is met de bouw van een grootschalige installatie waarmee 100.000 ton CO2 per jaar kan worden afgevangen.

'Dit gebeurt voor levering in vloeibare vorm aan de glastuinbouw. Maar het is wellicht ook in te passen in andere sectoren als bijdrage aan een volledig CO2-neutrale omgeving', laat Kapteijn weten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer