Uitstel+RvS%2Duitspraak+heeft+gevolgen+voor+Twence
Nieuws
© Twence

Uitstel RvS-uitspraak heeft gevolgen voor Twence

Het uitstel van een definitieve Raad van State-uitspraak heeft behoorlijk wat consequenties voor de mestverwaardingsinstallatie die afvalverwerker Twence wil bouwen in Zenderen. De gecontracteerde capaciteit staat vrijwel stil en de vertraging heeft ook gevolgen voor een toegekende subsidie.

De Raad van State zou eigenlijk afgelopen najaar al uitspraak doen in de laatste zaak die loopt tegen de benodigde vergunningen voor de mestverwerker. Maar onlangs bleek dat de Raad van State op z'n vroegst in april de Twence-zaak kan behandelen. De vertraging is het gevolg van de uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de raad. Alle zaken over stikstof krijgen voorrang.

'We hebben gevraagd om de zaak op zo kort mogelijke termijn te behandelen, maar kregen antwoord dat het niet voor april kan', zegt Arno Brandwagt, accountmanager bij Twence. 'Nu hebben we een nieuwe brief gestuurd om dan in ieder geval zo snel mogelijk een datum vast te leggen voor de behandeling.'

Financiering

Voordat de eerste paal voor de mestverwerker de grond in gaat, moet Twence de financiering van het project rond hebben. Als de onherroepelijke vergunning er is, komt de financiering ook, heeft de bank toegezegd. Voorwaarde daarbij is dat Twence 80 procent van de beschikbare verwerkingscapaciteit van 250.000 ton heeft gecontracteerd.

In oktober was 40 procent van deze capaciteit gecontracteerd. 'Dit aantal is sindsdien maar mondjesmaat toegenomen', zegt Brandwagt. 'Een exact percentage heb ik niet, maar het ligt tussen de 40 en 50 procent. Deels door de onzekerheid over de mestverwerker, maar ook het stikstofdossier speelt mee. Varkenshouders vragen zich af of ze in de toekomst nog wel een bedrijf hebben en als ze er één hebben, hoe dat eruit komt te zien.'

Subsidie

Een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor de mestverwerker blijft wel staan, in tegenstelling tot wat regionale media berichtten. Wel gaat uitstel ten koste van de subsidieperiode.

'Er is ruimte voor uitstel van de subsidie', zegt de accountmanager. 'We hoeven niet op een vastgestelde datum te beginnen. Maar de einddatum voor de subsidie blijft wel hetzelfde als we later starten. Al met al heeft het wachten op een uitspraak best wat consequenties.'

Voorbereiding

Twence gaat door met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. De benodigde sloop van een waterzuiveringsinstallatie is afgerond. 'We zitten niet stil. Bij groen licht kan de bouw direct beginnen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer