Varkenshouders afwachtend over Twence

Twentse varkenshouders zijn voorzichtig met het intekenen op mestverwerkingsinitiatief Twence. Volgens accountmanager Arno Brandwagt is 20 procent van de capaciteit, 50.000 ton varkensdrijfmest, ingetekend. 'En dat aantal groeit gestaag.'

Varkenshouders+afwachtend+over+Twence
© Twence

Om van start te gaan, wil Twence het viervoudige gecontracteerd hebben. Een tweede drempel vormt de bezwaarprocedure bij de Raad van State over het Provinciaal Inpassingsplan (PIP). De uitspraak daarover is naar verwachting komend najaar. De nieuwe installatie op locatie Elhorst-Vloedbelt in Zenderen moet eind 2020 draaien.

Ook de aanstaande warme sanering van de varkenshouderij beïnvloedt de intekening, denkt Brandwagt. 'Het aantal bedrijven dat stopt, zal wel te overzien zijn. Maar het heeft effect op de mestmarkt en varkenshouders willen dat afwachten. Toch blijft mestverwerking keihard nodig in een toekomst plaatje van de kringlooplandbouw en klimaatbewust produceren. De sector is nu aan zet.'

Kop en schouders

Voorzitter Arjan Bonthuis van LTO Noord-afdeling Zuid-Twente roept varkenshouders 'dringend op om in te tekenen'. 'Qua schaal en techniek steekt dit initiatief met kop en schouders boven andere mestverwerkingsinitiatieven in Oost-Nederland uit.'

Bonthuis wijst erop dat met de verwerking van jaarlijks 250.000 ton varkensmest ook meteen plaatsingsruimte voor rundveehouders ontstaat. 'Binnenkort buigt de Raad van Commissarissen van Twence zich over het initiatief en dan kan het aantal contracten de doorslag geven.'

Tarieven

Naast Twente mikt Twence zich op omliggende regio's als Salland, de Achterhoek, Drenthe en de Duitse grensstreek. 'Er is absoluut voldoende aanbod', weet Brandwagt. Twence vraagt 16,50 euro per geleverde ton. Dat is exclusief de transportkosten die per regio verschillen. 'Op advies van de boeren bieden we de mogelijkheid voor een drie-, vijf- of tienjarig contract.'

Na vijf jaar biedt de verwerker een marktconform tarief en is er een jaarlijkse indexatie. Veehouders kunnen meer mest laten verwerken dan wettelijk verplicht. Hiermee kunnen ze verhandelbare Vervangende Verwerkings Overeenkomsten (VVO's) creëren.

Kunstmestvervanger

Bij de monomestvergisting komt naast groengas ook CO2 vrij, dat aan de glastuinbouw kan worden geleverd. De as is geschikt als kunstmestvervanger. Varkenshouders konden vorige maand op het terrein in Zenderen een kijkje nemen.

De mestverwerkingsinstallatie kost ongeveer 20 miljoen euro. Brandwagt gaat samen met LTO en Producenten Organisatie Varkenshouderij in overleg om de intekening onder de aandacht te brengen. Bij de eerdere poging om een vergunning te krijgen, was 65 procent van de benodigde mest gecontracteerd. Die afspraken zijn inmiddels verlopen, waardoor veehouders opnieuw een contract moeten tekenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer