Waarom tekent boer niet in op mestvergister Twence

De mestvergister van Twence in Zenderen is een van de mestverwerkingsinitiatieven in Oost-Nederland. Kink in de kabel is de achterblijvende intekening van mest door varkenshouders. Bijna 30 procent is vastgelegd. Als de 80 procent begin 2020 niet is gehaald, gaat de bouw niet door.

Waarom+tekent+boer+niet+in+op+mestvergister+Twence
© Twence

Dus het zit vast op de intekening van mest?

Ja, varkenshouders schrijven mondjesmaat in. Accountmanager Arno Brandwagt van Twence is ervan overtuigd dat de mestverwerker er komt, al moeten de boeren nog over de brug komen. 'Na de zomer dient vooralsnog de laatste Raad van State-zitting. Als de onherroepelijke vergunning er is, komt de financiering ook, heeft de bank toegezegd. Maar dan moeten we wel 80 procent gecontracteerd hebben.'

Waarom zijn boeren terughoudend?

Volgens Brandwagt heeft dat te maken met het contract dat varkenshouders aangaan voor meerdere jaren als ze intekenen. 'We bieden de mogelijkheid voor een drie-, vijf- of tienjarig contract, maar dan nog overheerst de angst dat er te veel wordt betaald.' Ook de wetgeving is onduidelijk waardoor varkenshouders afwachten.

Welke wetgeving speelt een rol?

De warme sanering, de stoppersregeling en onzekerheden over een vervolg van de derogatie zijn allemaal factoren de van invloed zijn of kunnen zijn op de mestmarkt.

Ook is de VVO-prijs interessanter dan een jaar geleden. Vorig jaar betaalden varkenshouders 2 tot 2,50 euro per kilo fosfaat, nu is dat 1 euro. Mestafzetkosten liggen nu met 18 tot 19 euro per kuub ook lager dan vorig jaar, toen 24 tot 25 euro per kuub werd betaald. Veehouders ervaren nu meer rust. De afzet liep dit voorjaar makkelijker.

Wat voor prijzen hanteren verwerkers?

Het poorttarief bij Twence is 16,50 euro per geleverde ton. Dat is exclusief de transportkosten en kosten voor monstername. Iedere varkenshouder die inschrijft, betaalt deze prijs, zonder inlegkosten.

Bij Greenferm betalen boeren 11,80 euro aan de poort plus 1 euro per kilo fosfaat en transportkosten. De contractduur is tien jaar. Bij Agrogas in Varsseveld koopt een veehouder mestleveringsrechten. Hiervoor leveren ze 900 kuub drijfmest of 5.000 kilo fosfaat. Eén recht kost 15.000 euro. Veehouders betalen bij Merensteyn in Ysselsteyn dit jaar 26,50 euro per kuub, inclusief transport.

Waarom loopt het Zuiden wel op schema?

Willem Berkhof van Greenferm merkt dat in Zuid-Nederland vooral zakelijk en financieel naar investeringen wordt gekeken. 'In het Oosten spelen emoties vaak ook een grote rol.'

Brandwagt denkt dat het ermee te maken heeft dat de omvang van varkensbedrijven in Noord-Brabant net iets groter zijn en dat ondernemers in het Zuiden gewend zijn meer te betalen voor mestafzet waardoor mest vastleggen bij een verwerker sneller interessant is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer