Twence+start+bouw+mestverwerker+in+Zenderen
Nieuws
© Twence

Twence start bouw mestverwerker in Zenderen

Afvalverwerker Twence is begonnen met voorbereidende bouwwerkzaamheden voor een mestverwaardingsin stallatie in Zenderen. Dit terwijl er van de Raad van State nog geen groen licht is voor de bouw en de financiering nog niet rond is.

Een definitieve uitspraak van de Raad van State laat door alle stikstofdossiers langer op zich wachten dan waar Twence aanvankelijk op had gerekend. Het afvalverwerkingsbedrijf heeft er voldoende vertrouwen in dat de Raad van State positief zal oordelen, laat accountmanager Arno Brandwagt weten.

'Sinds 2017, toen de Raad van State de mestverwaarder niet passend vond in het bestemmingsplan, hebben we een heel traject doorlopen in samenwerking met de provincie om het wel passend te maken. Onze juristen hebben de uitspraak van de raad zo geïnterpreteerd dat er dan geen enkele belemmering meer zou zijn.'

De waterzuiveringsinstallatie op de beoogde locatie in Zenderen is gedemonteerd. Ook is het projectteam dat de mestverwerker gaat bouwen, geformeerd. Begin 2020 moet de eerste paal de grond in gaan. Eind volgend jaar is de installatie dan operationeel.

80 procent van capaciteit

Voordat de eerste paal de grond in gaat, moet Twence de financiering van het project rond hebben. Als de onherroepelijke vergunning er is, komt de financiering ook, heeft de bank toegezegd. Voorwaarde daarbij is dat Twence 80 procent van de beschikbare verwerkingscapaciteit van 250.000 ton heeft gecontracteerd. Daarin zit nog wel een uitdaging, erkent Brandwagt.

'Het aantal aanmelders is de laatste maanden wel opgelopen, maar we zitten nu op 40 procent van de capaciteit', zegt de accountmanager. 'De sector is nu aan zet om commitment te tonen. We hebben elkaar wel nodig om dit project van de grond te krijgen.'

Stikstofdossier

De accountmanager zegt zich voorlopig geen zorgen te maken, maar merkt in gesprekken met boeren en organisaties dat het voortslepende stikstofdossier een stempel drukt. Zolang varkenshouders onduidelijkheid hebben over hun toekomst, zijn ze vaak ook niet bereid zich voor meerdere jaren vast te leggen aan de mestverwaarder.

Volgens Twence is grootschalige mestverwerking keihard nodig. 'Ook de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en LTO Noord geven aan dat de tijd van afwachten nu echt voorbij is', schrijft het bedrijf in een nieuwsbrief.

Kringlooplandbouw

Brandwagt: 'Ook als we naar een systeem als kringlooplandbouw moeten, is mestverwaarding daarin een belangrijk aspect. Er zijn genoeg redenen voor varkenshouders om zich te verbinden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer