Jumbo+profiteert+van+coronacrisis%2C+maar+zet+mes+in+La+Place
Nieuws
© Dirk Hol

Jumbo profiteert van coronacrisis, maar zet mes in La Place

Jumbo heeft in het eerste half jaar van 2020 de omzet met 14,2 procent zien groeien tot 5,10 miljard euro. De supermarktketen profiteert van de coronacrisis. Anderzijds ondervindt horecadochter La Place veel hinder van de sluiting van restaurants.

De Jumbo-consumentenomzet lag in de eerste zes maanden van 2020 634 miljoen euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Die omzetstijging is deels terug te voeren op het winkelgedrag van consumenten tijdens de coronacrisis. Klanten van Jumbo gaven meer uit aan hun dagelijkse boodschappen. Veel nieuwe klanten hebben in deze periode het gemak ontdekt van Jumbo.com.

Online boodschappen doen nam hierdoor een grote vlucht, met een gerealiseerde omzetstijging van nagenoeg 50 procent. Dochter La Place kreeg een aanzienlijke omzetdaling voor de kiezen door de coronamaatregelen en de permanente sluiting van de twaalf Hudson's Bay-warenhuizen begin dit jaar.


De gedeeltelijke heropening van de restaurants sinds 1 juni wordt aangegrepen om het restaurantconcept beter te laten aansluiten bij de nieuwe vereisten in de horeca en de veranderende wensen en behoeften van de consument. In totaal zullen 23 La Place-vestigingen gesloten blijven, omdat het toekomstperspectief na heropening onvoldoende zou zijn.


Overname HEMA's

Tot nu toe zijn er 30 Jumbo-winkels geheel vernieuwd in 2020. Jumbo opent in heel 2020 naar verwachting 25 nieuwe vestigingen in België en Nederland. Op de Nederlandse thuismarkt zijn dat met name binnenstedelijke locaties die van HEMA en Marqt zijn overgenomen.

Door de fors toegenomen vraag naar thuisbezorging vanwege de coronacrisis, is de verdere uitbreiding van Jumbo online in een stroomversnelling gekomen. In mei opende Jumbo in Breda een nieuw verzamelpunt voor het thuisbezorgen van boodschappen, het vijfde na 's-Hertogenbosch, Amsterdam, Utrecht en Middelburg. En eind dit jaar opent het derde E-fulfilment Center (EFC) van Jumbo de deuren in Bleiswijk. De andere EFC's staan in 's-Hertogenbosch en Raalte.

Jumbo onderzoekt verschillende andere opties voor online capaciteitsuitbreiding. De supermarktketen rekent erop dat dit voor het einde van het jaar duizenden nieuwe banen oplevert. Het totaal aantal medewerkers zal hierdoor uitkomen op zo'n 100.000. Jumbo-CEO Frits van Eerd zegt dat Jumbo goed op weg is naar een omzet van 10 miljard euro in 2021. Dat jaar bestaat het familiebedrijf honderd jaar.


Reorganisatie op hoofdkantoor

Ondanks de mooie cijfers voert Jumbo op het hoofdkantoor in Veghel een reorganisatie door. Deze moet voorkomen dat de snelle groei van de afgelopen jaren uitmondt in te veel complexiteit en onnodige bureaucratie.

Van de 1.300 banen op het hoofdkantoor verdwijnen er uiteindelijk zo'n driehonderd. Daaronder vallen circa 180 functies bij ondersteunende afdelingen, zoals personeelsadministratie en crediteurenbeheer. Die functies wil Jumbo uitbesteden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer