Respeggt%3A+markt+bepaalt+of+haantjes+doden+stopt
Interview
© Respeggt

Respeggt: markt bepaalt of haantjes doden stopt

'Uiteindelijk moet de consument bepalen of hij het koopt.' Dat zegt Martijn Haarman van Respeggt naar aanleiding van het bericht dat Jumbo eieren van hennen zonder broertje gaat verkopen. Respeggt belooft eieren 'zonder kuikendoden', doordat de haantjes in het broedproces eruit zijn gehaald.

Hoe nieuw is het initiatief van Jumbo?

'Jumbo is de eerste in Nederland. Maar deze eieren zijn al te koop in alle filialen van de Duitse supermarktketens Penny en REWE, in filialen van het Franse Carrefour en in kleinere Duitse supermarkten.'

Frankrijk en Duitsland hebben afgesproken dat ze eind 2021 af willen van het doden van eendagshaantjes

Martijn Haarman, Respeggt

Waarom deze stap?

'Jaarlijks worden er alleen al in Nederland 40 miljoen eendagshaantjes in de eierketen gedood. Daar bestaat veel maatschappelijke weerstand tegen. Wij hebben een techniek bedacht waarbij we al op dag negen van het broedproces het geslacht van het ei kunnen bepalen. Eieren met een haantje worden verwerkt tot producten voor de diervoederindustrie.'

Is Respeggt het enige bedrijf dat hiermee aan de slag is?

'Nee. In Nederland is In Ovo hier ook mee bezig. En in Duitsland en de Verenigde Staten ook . In Israël eveneens, al doen ze daar een beroep op gentech. Zoiets stuit in Europa op bezwaren. Onze manier is wel het eerste praktijkrijp. Maar het is goed als er meer technieken op de markt komen. Ik geloof in keuzevrijheid en in samenwerking om het probleem sectorbreed en kwalitatief goed op te lossen.'

Hoe werkt u?

'Wij hebben zelf een kleine onafhankelijke broederij in Barneveld. Partijen, ongeacht concept of ras, kunnen bij ons eieren laten uitbroeden, dan gaan ze naar de opfokorganisatie. We leveren gemiddeld tussen de 20.000 en 40.000 dieren per week.

'De volgende stap is dat we bestaande broederijen faciliteren met machines, personeel en gebruiksmateriaal. Geen hoge kosten of investeringen in de keten dus.

'We maken afspraken met pakstations, die de eieren voorzien van ons Respeggt-stempel. Voor elk Respeggt- ei brengen we nu 2 cent extra in rekening. Als die rekening wordt betaald, dan stopt Nederland met het doden van eendagshaantjes.'

Zal het aan gaan slaan?

'Ja, wij zien uiteraard kansen. Frankrijk en Duitsland hebben afgesproken dat ze eind 2021 het doden van eendagshaantjes bij wet verbieden. Jumbo zet een moedige stap door het probleem te benoemen en Respeggt als een kans voor de consument te presenteren. De consument en de andere retailers gaan samen laten zien of Nederland het kuikendoden wil stoppen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer