Omstreden+voermaatregel+vergroot+afstand
Commentaar
© Dirk Hol

Omstreden voermaatregel vergroot afstand

Landbouwminister Carola Schouten zet zichzelf flink te kijk door de alternatieve en voor boeren werkbare voermaatregel voor stikstofreductie af te wijzen en vast te houden aan haar eigen maatregel waar nul draagvlak voor is in de sector.

De voermaatregel zal vanaf september gelden tot het einde van het jaar. Het gaat dus om vier maanden. Daarna is het aan de sector zelf om met een voerspoor voor stikstof te komen.

Schouten drukt haar eigen voermaatregel om het eiwitgehalte in krachtvoer te verlagen er nu door, omdat deze juridisch houdbaar is en snel in te voeren. Met deze maatregel voldoet ze aan de coalitieafspraken om de landbouw ook een steentje te laten bijdragen aan de stikstofreductie. Het is een administratieve, juridische regel, omdat er een moest komen die op papier klopt. Maar deze strookt niet met de praktijk. Daar zit nu de crux.

Melkveehouders lopen te hoop tegen deze papieren regel die volgens hen onwerkbaar is en afbreuk doet aan de gezondheid van vee. Niet voor niets trokken landbouworganisaties aan de bel, bundelden ze hun krachten en kwamen ze met een alternatief dat beter aansluit bij de boerenpraktijk en dus met draagvlak.

De regel klopt op papier, maar niet met de praktijk

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Schouten houdt voet bij stuk. Ze heeft zich al maandenlang stukgebeten op een tal van voorstellen. Het verlagen van het eiwitgehalte in krachtvoer, bleek het meest Vollenbroek-proof. En het is enkel voor een paar maanden, benadrukt ze. Dus kan het zo erg niet zijn.


Ze kiest daarmee dus voor een regel waar politiek en juridisch draagvlak voor is, maar niet bij degenen die het moeten gaan uitvoeren. Gevolg zal zijn dat de uitwerking zeer beperkt zal zijn of zelfs het tegenovergestelde wordt bereikt.

Maar het echte gevaar schuilt in het feit dat de politiek haar geloofwaardigheid definitief verliest. Schouten creëert daarmee nog meer afstand tussen de Haagse stolp en het boerenerf. Een trend die, sinds ze aan de macht is, een nieuw dieptepunt bereikt.

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer