Schouten wil boeren geen valse hoop geven

Update - Landbouwminister Carola Schouten wil boeren geen valse hoop geven dat er alternatieven zijn voor de voermaatregel. Alternatieve voorstellen van SGP en CDA en VVD acht zij zeer moeilijk uitvoerbaar.

Schouten+wil+boeren+geen+valse+hoop+geven
© Dirk Hol

Donderdagavond debatteerde de landbouwcommissie in de Tweede Kamer met minister Schouten over de voermaatregel. Aanleiding was het afketsen van het alternatieve plan van de melkveehouderijsector.


Terwijl buiten rond het Binnenhof de protesterende boeren zich roerden, kwam SGP-Kamerlid Roelof Bisschop met het voorstel om alsnog met de melkveehouderij tot een alternatieve route te komen voor de voermaatregel. Dit voorstel kreeg later bij de stemmingen onvoldoende steun.


PBL laten rekenen

CDA-Kamerlid Jaco Geurts opperde – gesteund door de VVD – om het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) te laten doorreken hoeveel stikstofwinst er behaald kan worden met het sectorvoorstel. Indien dat gunstig uitvalt voor de benodigde stikstofreductie dan zouden boeren een keuze moeten kunnen maken tussen de voermaatregel van de minister of het sectoralternatief.

Deze CDA/VVD-motie wist wel een meerderheid achter zich te krijgen. Geurts verzocht daarop de minister om binnen drie weken met een schriftelijke reactie daarop te komen.

Veel heil ziet Schouten niet in de motie. De bewindsvrouw erkende tijdens het debat dat de voermaatregelen ook niet haar voorkeur heeft, maar dat zij door de PAS-uitspraak van de Raad van State is gedwongen om de stikstofreducerende maatregelen, die in de reeds aangenomen Spoedwet aanpak stikstof staan, juridisch te borgen.


‘Maar ik ben niet getrouwd met maar één oplossing’, verzuchtte de minister die de deur op een kiertje zette richting CDA. Indien het PBL zeer snel het sectorvoorstel kan doorrekenen en deze berekening valt gunstig uit, dan wil ze overwegen om boeren de keuzen te geven tussen het sectorvoorstel en de ministeriële voermaatregel.

Minister Carola Schouten (LNV) tijdens het debat over de voermaatregel.
Minister Carola Schouten (LNV) tijdens het debat over de voermaatregel. © Dirk Hol


Onmogelijke opgave

Met deze geste wil Schouten boeren geen valse hoop geven. Het sectorvoorstel betekent dat voerleveranciers in zeer korte tijd met duizenden boeren individuele en controleerbare voercontracten moeten afsluiten die juridisch aantoonbaar leiden tot een afname van de stikstofemissie op bedrijfsniveau van 3 procent. Aangezien de eiwitreductie in het veevoer al op 1 september in moet gaan, acht Schouten dit een onmogelijk opgave voor de sector.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer