Corona+verandert+manier+van+werken+blijvend
Commentaar
© Dirk Hol

Corona verandert manier van werken blijvend

De coronacrisis betekent blijvende gevolgen voor de manier waarop er kan worden gewerkt. Afstand houden van elkaar is van levensbelang geworden. En dat blijkt zeker ook te gelden voor het werken met arbeidsmigranten. Het coronavirus grijpt onder hen om zich heen vanwege krappe behuizing, dicht op elkaar werken en reizen. Zij lopen daardoor het virus sneller op.

Dat werd deze week nog eens onderstreept door het stilleggen van – opnieuw – een Vion-slachterij. Dit keer in Apeldoorn. De politie constateerde bij aanvang van de eerste shift achttien busjes met medewerkers die te dicht op elkaar werden vervoerd. De avond ervoor had Vion hierover nog afspraken gemaakt met de autoriteiten.

Vion maakte een ronduit knullige interpretatiefout waardoor het imago van de vleesverwerkende sector een flinke deuk oploopt. Je zou van Europa's grootste slachterijen verwachten dat ze de zaken op orde hebben, wetende dat autoriteiten vanwege de coronacrisis op scherp staan. Daarbij kregen slachterijen in andere West-Europese landen en de Verenigde Staten al eerder te maken met coronasluitingen. Gesloten slachterijen zijn een nachtmerrie voor boeren en hun vee. Terecht dat de POV direct haar zorgen uitte.

Helder is dat de manier van werken en de grootschalige inzet van arbeidsmigranten nu onder een vergrootglas liggen, omdat de wijze van huisvesting en vervoer lang niet altijd coronaproof zijn. Over nieuwe regels wordt nagedacht. Voormalig SP-leider Emile Roemer is begin mei aangesteld door het Kabinet om maatregelen te bedenken om arbeidsmigranten voor de korte en langere termijn te beschermen.

Coronacrisis legt de afhankelijkheid van migranten pijnlijk bloot

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Dit zal blijvende gevolgen hebben voor de manier waarop wordt gewerkt in arbeidsintensieve sectoren. De coronacrisis legt de overmatige economische afhankelijkheid van arbeidsmigranten pijnlijk bloot. Er zal moeten worden nagedacht over vergaande verandering van werkwijze, om minder afhankelijk te zijn van arbeidskrachten uit andere landen. Wat ook direct consequenties zal hebben voor het verdienmodel in die sectoren.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer