Wakker Dier opent meldpunt hittestress

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft dinsdag 23 juni een meldpunt hittestress geopend. Mensen kunnen hier gevallen van hittestress melden als ze dat zien bij landbouwhuisdieren.

Wakker+Dier+opent+meldpunt+hittestress
© Twan Wiermans

Met het meldpunt wil de organisatie dierenleed door hitte zichtbaar maken en politiek agenderen. 'Bij hittestress kunnen dieren niet meer voldoende afkoelen, met allerlei welzijnsproblemen of zelfs de dood tot gevolg', laat Wakker Dier in een persverklaring weten. 'Vooral hoogproductieve dieren, zoals plofkippen en koeien die veel melk geven, hebben snel last van warmte.'

Wakker Dier meldt ook waar mensen op kunnen letten. 'Koeien met hittestress hijgen en zweten, kippen hijgen en spreiden hun vleugels en varkens rollen door de poep. Algemene symptomen zijn een snelle ademhaling en uiteindelijk de dood door hartfalen. Hitte is een enorm drama voor de dieren, maar blijft buiten beeld.'


Transportwagens

Volgens de organisatie is hittestress vooral zichtbaar 'in overvolle en bloedhete transportwagens waar de dieren niet aan de hitte kunnen ontsnappen, en in weilanden waar de dieren vaak geen schaduw hebben'. Ook buiten het zicht is volgens Wakker Dier veel leed. 'In dichte kippen- en varkensstallen. Daar is het meestal nog warmer dan buiten.'

Wakker Dier houdt het aantal dagen bij waarop dieren hittestress kunnen ervaren. Dat zijn volgens de dierenwelzijnsorganisatie dagen met een temperatuur vanaf 22 graden en een luchtvochtigheid vanaf 75 procent. Vorig jaar telde 39 hittestressdagen. 'Naar verwachting zal dat aantal de komende jaren door klimaatverandering alleen maar toenemen. Vorig jaar werd de vee-industrie verrast door de hoge temperaturen en stierven 163.000 dieren. Als er nu niets wordt gedaan, wijst alles erop dat er ook dit jaar weer duizenden dieren aan de hitte zullen bezwijken.'

Volgens Wakker Dier zijn het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit hier onvoldoende op voorbereid.


Privacy beschermen

LTO Nederland heeft kennis genomen van het initiatief van Wakker Dier. ‘Het is in ieder geval netjes dat Wakker Dier de privacy van boeren in dit initiatief wil beschermen’, laat bestuurder Jeannette van de Ven weten.

Boeren zelf zijn volgens haar veel meer aan de voorkant bezig met hittestress, met hoe het voorkomen kan worden. ‘Daarover is steeds meer informatie beschikbaar over wat je per diersoort het beste kunt doen. Tegelijkertijd hebben we ook het hitteprotocol waar de sector bij betrokken is. Die is recent nog aangescherpt. Hittestress voorkomen is iets waar we als sector veel mee bezig zijn.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer