SP maant Schouten tot haast bij aanpak hittestress

Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over hittestress bij dieren. Aanleiding daarvoor is de lange termijn weersverwachting die er van uitgaat dat er opnieuw een hete en droge zomer op komst is.

SP+maant+Schouten+tot+haast+bij+aanpak+hittestress
© Dirk Hol

Futselaar is van mening dat hittestress bij veetransporten met urgentie moet worden aangepakt en wil weten in hoeverre sectorprotocollen zijn aangepast. Ook wil hij weten of de pluimveesector zich bij het 'Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen' gaat aansluiten.

Het Kamerlid vraagt de minister om bindende maatregelen als de pluimveesector zelf onvoldoende bereidheid toont om het transport te verbeteren bij extreem hoge temperaturen. Hij wil verder weten hoeveel dieren in de Nederlandse veehouderij zelf kunnen kiezen of ze binnen of buiten zijn. 'Ziet u mogelijkheid om voor meer diersoorten ruimte te creëren om naar buiten te gaan, in aanvulling op de geadviseerde weidegang voor melkvee?', vraagt hij de minister.


Slachtsnelheid

Het SP-Kamerlid vraagt aandacht voor de slachtsnelheid in slachthuizen bij hoge temperaturen. Volgens Futselaar kan daardoor bij warm weer ook de bezettingsgraad van diertransporten naar beneden. Hij wil verder weten of het transport van dieren boven de 35 graden nog voor de komende zomer verboden kan worden en of de minister wat ziet in de maatregel om vanaf 30 graden alleen nog geklimatiseerde transportwagens in te zetten.

Vorig jaar gaf minister Schouten aan zich in te zetten om lange afstandstransporten vanaf 30 graden binnen de Europese Unie te verbieden. Het Kamerlid van de SP wil weten wat er van deze ambities terecht is gekomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer