Van Paassen investeert in varkensstalkoeling

Het wordt warmer in Europa en als ondernemer moet je daar wat mee, vindt varkenshouder John van Paassen van de Paashof in het Brabantse Deurne. In 2019 investeerde hij in hogedruknevelkoeling. Van Paassen is samen met varkenshouder Doreen van den Berkmortel door de EU PiG Innovation Group uitgeroepen tot ambassadeur met 'best practices'.

Van+Paassen+investeert+in+varkensstalkoeling
© Van Assendelft Fotografie

Op 25 juli 2019 werd op Gilze-Rijen 40,7 graden Celsius gemeten. Die temperatuur staat niet op zich. De zomers worden steeds heter. Die wetenschap was voor Van Paassen reden om zich in 2018 bij collega's te oriënteren op stalkoeling.

Het werd een hogedruknevelkoeling. Daaraan koppelde de ondernemer een warmtewisselaar die ook is gekoppeld aan de luchtwasser. Die combinatie zorgt ervoor dat de temperatuur van de inkomende lucht altijd minimaal 12 tot 15 graden is en maximaal 28 tot 30 graden. 'Mijn ervaring is dat een korte periode van heel hete of heel koude dagen een goed jaarresultaat om zeep kan helpen', zegt Van Paassen.


Ellende voorkomen

'Varkens kunnen niet zweten. Door de inkomende lucht te koelen voorkom je een hoop ellende', zegt de varkenshouder. Qua dierenwelzijn en productie, maar zeker zo belangrijk noemt hij de tijdswinst als de ventilatie uitvalt. 'In een stal van 39 graden heb je twee minuten om de situatie te herstellen. Is de staltemperatuur 33 graden, dan worden dat tien tot vijftien minuten.'

In een stal van 39 graden heb je twee minuten om de situatie te herstellen

John van Paassen, varkenshouder in Deurne

Met de installatie, die bestaat uit leidingen met nozzles bij de luchtinlaten en worden gecombineerd met een kleine hogedrukspuit, wordt de inkomende lucht bevochtigd met maximaal 5 procent. De nevelkoeling is aangesloten op de klimaatregeling. 'De installatie schakelt automatisch uit, wanneer de lucht te vochtig wordt.


Verschil per diergroep

Hoe kouder het is, hoe vochtiger die mag zijn. De comfortzone verschilt per diergroep. Bij zeugen bijvoorbeeld is een relatieve luchtvochtigheid van 85 procent prima, wanneer het 20 graden is in de stal. Bij een staltemperatuur van 30 graden ervaart de zeug een vochtgehalte van 73 procent als benauwd.

'Schakel je handmatig in en uit, dan ben je altijd net te laat. Vorig jaar heb ik wel geleerd dat ik de vochtigheid soms hoger en soms lager inschat dan die werkelijk is', zegt Van Paassen. Een groot voordeel van de hogedruknevelkoeling noemt hij dat het bij bijna iedere stal toepasbaar is.


Aandachtspunten

Punten van aandacht zijn volgens de ondernemer het juiste aantal nozzles op de leiding voor de optimale vochtverneveling, open stopcontacten moeten worden vermeden en de reinheid van de installatie. In de zomer van 2019, toen het buiten 40 graden was, lukte het hem de temperatuur van de inkomende lucht met 6 à 7 graden terug te brengen.

'Met luchtkoeling ben je minder kwetsbaar, wanneer er in de stal iets gebeurt en je voorkomt er een hoop ellende mee voor je dieren en voor jezelf.' Van Paassen heeft vorig jaar ervaren dat de dieren fitter blijven en dat ze beter doorgroeien. Dat zorgt voor rust. 'Alles loopt beter en dat geeft weer meer werkplezier.'Relatief kleine investering

John van Paassen uit Deurne rustte drie varkensstallen uit met een hogedruknevelkoeling. Een kleine hogedrukreiniger op 220 volt doet het werk. Per vleesvarkensplaats is daarmee tussen de 2,50 en 3,50 euro gemoeid. De kosten per zeugenplaats liggen tussen de 10 en 20 euro. De jaarlasten raamt Van Paassen op 2.000 euro. 'Ik ben ervan overtuigd dat je dat dik terugverdient met meer welzijn en betere prestaties van je zeugen en vleesvarkens.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer