Bij hitte vaker voeren en boxen schoonmaken

Bij warm weer kunnen melkveehouders volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) beter niet op het heetste moment van de dag voeren. Om het voer smakelijk en fris te houden, is het aan te raden om meerdere keren vers voer te verstrekken. Ook schone boxen zijn bij hitte noodzakelijk.

Bij+hitte+vaker+voeren+en+boxen+schoonmaken
© Nieuwe Oogst

Dat zegt GD op de website. De komende dagen wordt het warm. Dus raadt de gezondheidsdienst aan om koeien extra goed te verzorgen. Een koe kan vanaf 21 graden al last krijgen van de warmte (hittestress).

Denk dan aan een verminderde voeropname, pensverzuring, een grotere kans op melkproductiedaling, uierontsteking en klauwproblemen.

Mechanisch ventileren

Door de hitte neemt de smakelijkheid van het voer snel af, waardoor de voeropname daalt. In dat geval kan het goed zijn om meerdere keren per dag vers voer te verstrekken (minimaal twee keer). Daarnaast kan aanvullend ventileren over de voergang helpen om het voer fris te houden. Volgens GD is mechanisch ventileren sowieso aan te raden voor de verkoeling van de koeien.

Bij hitte stijgt de kans op pensverzuring. Koeien vreten namelijk minder ruwvoer. Daarnaast blijven ze vaker staan om te koelen. Ook herkauwen ze minder en ademen ze sneller. Dat zijn ingrediënten die sneller leiden tot pensverzuring. 'Om dit te voorkomen, kan in overleg met de voerleverancier alvast een buffer worden bijgevoerd om de zuurgraad in de pens op peil te houden', zo schrijft GD op de website.

Het extra koelen van de dieren is dus aan te raden. Aangezien het binnen vaak koeler is dan buiten, is siëstabeweiding te overwegen. Op het heetst van de dag staan de koeien dan binnen. Is het de hele dag extreem warm, dan is een schema van 's nachts weiden en overdag binnen een optie.

Extra aandacht voor boxhygiëne

De bacteriën in de ligboxen gedijen goed in de hitte en groeien exponentieel. Daardoor lopen koeien meer risico om besmet te worden met Klebsiella-mastitis. Daarom is extra aandacht voor de boxhygiëne geen overbodige luxe. 'Vul de ligboxen vaker aan en maak ze een extra keer schoon. Zelfs als de koeien buiten lopen. Ze hoeven na het melken maar één keer te gaan liggen om een infectie op te lopen', aldus GD.

Verder is het belangrijk dat alle runderen, dus ook de jongste kalveren, de hele dag over schoon en onbeperkt drinkwater beschikken. Tijdens warme dagen kunnen de dieren wel 50 procent meer water opnemen.

Het is even oppassen bij de jongste kalveren. Extra water is belangrijk, maar het mag niet door de melk worden gemengd. En dat veroorzaakt stremmingsproblemen en dus diarree. Voor de melkkoeien en het jongvee geldt dat een toevoersnelheid van minimaal 15 liter per minuut nodig is, aangezien de dieren in korte tijd veel water moeten kunnen opnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer