Weinig steun Tweede Kamer transportregels hitte

Een aantal moties voor strengere regels rond extra transportmaatregelen om hittestress te voorkomen, kon dinsdagmiddag op onvoldoende steun in de Tweede Kamer rekenen.

Weinig+steun+Tweede+Kamer+transportregels+hitte
© Landpixel

De moties werden ingediend naar aanleiding van rapport Op de bres tegen hittestress van de Dierenbescherming. Zo kon een motie van Esther Ouwehand (PvdD) om de stalbezetting structureel te verlagen, in elk geval in de zomerperiode, enkel rekenen op de steun van de SP, PvdD, Denk, Van Kooten-Arissen en GroenLinks.

Een andere motie van Ouwehand om het transport van dieren enkel toe te staan tot 27 graden Celsius kon ook op onvoldoende steun rekenen. Datzelfde geldt voor een motie van Frank Futselaar (SP) om te kiezen voor 30 graden als maximale temperatuur.

Nationaal plan

Een andere motie van Futselaar, om de pluimveesector eveneens te verplichten zich bij de afspraken in het kader van het nationale plan ter bestrijding van hittestress aan te sluiten, kon op onvoldoende steun van andere Tweede Kamer-leden rekenen. Een motie van Ouwehand dat Nederland zich hard moet maken voor strengere voorwaarden van de Transportverordening naar derde landen, kon wel op een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen.


Ouwehand vond het niet kunnen dat vanuit Europa dieren over grote afstanden worden getransporteerd om op de plaats van bestemming te worden geslacht. Ze diende de motie in nadat een schip met veertienduizend schapen, vanuit Roemenië naar Saudi-Arabië kapseisde. Bijna alle dieren verdonken.

• Klik voor rapport Op de bres tegen hittestress op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer