Sector pakt hittestress aan met strak advies

Drie hittegolven en een hitterecord dat in juli werd gebroken kenmerkten de zomer van 2019. Klimaatomstandigheden die, zo is de verwachting, eerder regel dan uitzondering worden. Het antwoord van de veehouderij daarop is de temperature humidity index (THI).

Sector+pakt+hittestress+aan+met+strak+advies
© Twan Wiermans

Naar verwachting komt extreme hitte de komende jaren vaker voor. In extra regelgeving ziet LTO niets. 'Dat voegt niets toe aan de inspanningen van boeren', zegt Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Dierenwelzijn. Dat verwacht ze wel van het hitteplan 2.0.

Dat komt voort uit de evaluatie van de hitteperiode van 2019. Op basis daarvan maakten LTO, dierenartsen, Rendac en de veevoerbranche afspraken voor een hitteplan. 'We moeten voorkomen dat we deze zomer voor verrassingen komen te staan. Het is in ons aller belang om maatregelen te nemen en schade te voorkomen. De maatschappelijke en politieke druk op dit dossier zijn groot', zegt Van de Ven.


Tiendaagse hittestressvoorspelling

Online kunnen veehouders bij de voeradviseurs een tiendaagse hittestressvoorspelling raadplegen. Die voorspelling wordt aangeven in rood, oranje, geel of groen. Bij elke kleur horen zaken die extra aandacht verdienen.

De THI biedt een goede basis voor protocollair werken

Jeanette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Dierenwelzijn

De plannen voor het hitteplan 2.0 gaan een stap verder, geeft Van de Ven aan. De kritische waarde van de combinatie temperatuur en luchtvochtigheid ligt niet voor elke diergroep gelijk. Per diercategorie komen er daarom specifieke tips en tricks. De adviezen worden jaarlijks geëvalueerd. In de praktijk bewezen succesvolle handelingen worden gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten.


Specifieke tips

De kritische waarde van de combinatie temperatuur en luchtvochtigheid ligt namelijk niet voor elke diergroep gelijk. Het streven is om per diercategorie te komen met een specifieke set tips en tricks, zegt Van de Ven. De adviezen worden jaarlijks geëvalueerd. In de praktijk bewezen succesvolle handelingen worden gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten.


'De THI kan tot een week vooruit worden voorspeld, waardoor je sneller tot actie kunt overgaan. Het biedt een goede basis voor protocollair werken.' En dat is het uiteindelijke doel, geeft Van de Ven aan. Daarvoor is een site ingericht met praktische adviezen, toegesneden per sector en diercategorie.

Het hitteplan 2.0 is ook afgestemd met de Producenten Organisatie Varkenshouderij. Die lanceert op korte termijn binnen de publiek-private samenwerking Klimaat een bedrijfsspecifiek hitteprotocol en aanbevelingen rondom hittestress voor de varkenshouderij. Later dit seizoen is dat te vinden op Vitalevarkens.nl. Na de zomer wordt gekeken of beide protocollen met elkaar kunnen worden vervlochten.

Schouten blij verrast

Het hitteplan 2.0 op basis van de THI is een coproductie tussen verschillende ketenpartijen. Minister Carola Schouten van LNV was blij verrast toen ze hoorde van het initiatief van de veehouderij om via de THI handen en voeten te geven aan het beheersbaar houden van hittestress. ‘Ze ondersteunt ons initiatief’, zegt Van de Ven.

Het liefst had de LTO-portefeuillehouder gezien dat de THI voor de zomer operationeel was, maar dat lukt niet. De verwachting is dat het eind zomer wordt, maar veehouders hoeven niet zo lang te wachten om al vruchten te kunnen plukken van de THI. Van de Ven verwacht de eerste tips op basis van temperatuur en luchtvochtigheid binnen enkele weken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer