Coronaschade paardensector zeker 152 miljoen euro

De paardensector wordt hard geraakt door de coronacrisis. Dat stelt de Sectorraad Paarden die hierover in gesprek is met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens de organisatie bedraagt de schade zeker 152 miljoen euro.

Coronaschade+paardensector+zeker+152+miljoen+euro
© Twan Wiermans

Een aantal bedrijven wordt volgens de raad zo hard geraakt dat ze in hun voortbestaan wordt bedreigd. De sectorraad heeft een verzoek ingediend bij het landbouwministerie om lastenverlichting en financiële bijstand om de meest ernstige gevolgen te ondervangen. Bij lastenverlichting wordt gedacht aan btw-verlaging. De sectorraad wijst er op dat er in België en Frankrijk al steunmaatregelen getroffen zijn voor de paardensector.

Bedrijven en organisaties in de paardensector ondervinden directe schade door verminderde opbrengsten en kosten die wel doorgaan. Met het ministerie worden sinds de uitbraak van de coronacrisis wekelijks de knelpunten en de gevolgen voor de paardensector besproken en wordt gesproken over passende oplossingen. Ook wordt gekeken of het mogelijk is om coronamaatregelen aan te passen, zodat de situatie op de bedrijven werkbaar blijft en ook het welzijn van de dieren niet in het gedrang komt.


Export als motor

In een brief aan landbouwminister Carola Schouten laat de sectorraad weten dat er grote bereidheid is binnen de paardenhouderij om de opgelegde maatregelen vanwege de coronauitbraak te volgen en samen te dragen. De export is volgens de raad de motor van de paardeneconomie.

Die wordt aangejaagd door onder meer het fokken van veulens, het keuren van paarden door stamboeken, het jaarlijks selecteren van hengsten voor de fokkerij en het beleren en trainen van jonge paarden voor de sport. Veel van dit soort activiteiten liggen stil. Grote evenementen in de paardensector, zoals regionale en nationale keuringen en concoursen en grote promotie-evenementen, zijn afgelast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer