Influenza+heerst+bij+paarden
Nieuws
© pixabay

Influenza heerst bij paarden

Op dit moment heerst er in Nederland op een flink aantal grotere en kleinere paardenstallen influenza. Vooral in Zuid- en iets in mindere mate in Midden-Nederland komt de ziekte voor. De Sectorraad Paarden raadt bedrijven waar de ziekte heerst aan om geen paarden aan- of af te voeren.

Dat meldt de Sectorraad Paarden. Op dit moment lijkt een stam te circuleren die niet alleen niet of minder goed gevaccineerde paarden aanpakt, maar ook bij goed gevaccineerde paarden tot ziekte kan leiden, al zijn de symptomen dan doorgaans minder ernstig.

De Sectorraad komt met een dringend advies om op stallen waar een griepuitbraak heerst, geen paarden aan of af t voeren. Verder vindt de Sectorraad het zinvol om door de dierenarts de diagnose door middel van een neusswab van paarden met koorts te laten bevestigen.

Influenza is een zeer besmettelijk griepvirus voor paarden en leidt tot hoge koorts (die vaak over meerdere dagen meerdere pieken vertoont), hoesten en een snotneus. Soms worden ook dikke benen gezien.

Incubatietijd één tot drie dagen

De dieren zijn vaak erg ziek, willen dagenlang niet eten en hebben vaak weken nodig om weer volledig te herstellen. De tijd tussen het oppikken van de infectie en de eerste symptomen kan variëren van één tot drie dagen, maar is soms ook langer.

Paarden kunnen net voor de koortsperiode al virus uitscheiden en doen dat zeker tijdens de koorts. Vaak is behandeling door de dierenarts nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer