Eerste Keurmerk Paarden en Welzijn nieuwe stijl uitgereikt

Stoeterij Geere-stein in Doorn en pensionstal boerderij Sinneveld in Santpoort zijn de eerste bedrijven met het Keurmerk Paard en Welzijn nieuwe stijl. Dit keurmerk werd eind 2017 overgenomen door de Sectorraad Paarden.

Eerste+Keurmerk+Paarden+en+Welzijn+nieuwe+stijl+uitgereikt
© pixabay

Het Keurmerk Paard en Welzijn richt zich op goede voeding, huisvesting, gezondheid en gepast gedrag. Het afgelopen half jaar werd met een pilot de systematiek vertaald naar een praktische werkwijze.

Die pilot startte op negen uiteenlopende bedrijven, waarbij bewust ook stallen met een verouderde huisvesting of beperkte mogelijkheden voor vrije beweging zijn meegenomen. Ondanks die beperkte ruimte heeft een groot deel van de bedrijven een praktische oplossing gevonden om de hoefachtigen te voorzien van voldoende vrije beweging.

Boxmaten

Wel was op een aantal bedrijven de boxmaat soms te krap bemeten voor het dier dat er in stond. Sectorraad Paarden meldt dat ondernemers die boxmaten niet altijd van vandaag op morgen kunnen aanpassen. Desalniettemin maakt een goede huisvesting deel uit van het Keurmerk.

Volgens de 'Gids voor goede praktijken' moeten bestaande stallen in 2027 zijn aangepast aan de stokmaat en omstandigheden van het dier Zo heeft een hoogdrachtige merrie extra ruimte nodig. Ook het voerregime is op veel bedrijven nog een punt van aandacht, zo bleek tijdens de pilot. Vaak is dit met kleine aanpassingen en praktisch advies aan te passen. De bezochte bedrijven zijn indien nodig hierin geadviseerd.

Aanmelden

Vijf van de negen bedrijven kunnen in principe in aanmerking komen voor het Keurmerk Paard en Welzijn. Voor drie van deze bedrijven zijn enkele aanpassingen vereist. Nu de pilot is afgerond, kunnen ook andere bedrijven zich voor dit keurmerk aanmelden. Voordat de Sectorraad Paarden dit keurmerk overnam, waren al dertien bedrijven gecertificeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer