Hitteplan+paarden+blijft+van+kracht
Nieuws
© pixabay

Hitteplan paarden blijft van kracht

Met hoge temperaturen op komst zal het Nationaal Hitteplan voor paarden van kracht blijven. Dit betekent dat paardenhouders extra maatregelen kunnen nemen.

Officieel treedt dit hitteplan in werking bij een temperatuur van 27 graden of meer op het meetstation in De Bilt, stelt de Sectorraad Paarden. Het kwik blijft daar waarschijnlijk rond de 26 graden steken. De sectorraad stelt dan ook dat de plaatselijke temperatuur zal aanwijzen of er bij een paardenhouder of op een evenement sprake is van extreem weer.

Overwegingen

De Sectorraad Paarden komt met een aantal overwegingen die samen met dragende organisaties zijn vastgelegd in het 'Protocol extreme weersomstandigheden voor paarden'. Zo is het goed wanneer paarden in de schaduw kunnen staan, is voldoende drinkwater van goede kwaliteit een must en moet voldoende ruwvoer worden verstrekt.

Het transport van dieren is bij voldoende ventilatie en koeling mogelijk. Dit houdt in dat het verstandig is om bijvoorbeeld vroeg in de ochtend te reizen. Verder is het goed om de trailer of vrachtwagen niet geheel af te sluiten, mits de veiligheid dit toelaat.

Organisatoren van evenementen moeten zelf beslissen een evenement wel of niet te laten doorgaan. Ook zij kunnen maatregelen treffen. Zo worden bij de KWPN-Centrale Keuring van Groningen donderdag in Tolbert niet alleen extra drinkpunten aangelegd, ook kunnen de paarden in de plaatselijke manege tussendoor uit de zon worden gehouden.

Eigen verantwoordelijkheid

Overigens hebben eigenaren, ruiters en menners een eigen verantwoordelijkheid om wel of niet aan een evenement deel te nemen. De optimale omgevingstemperatuur ligt voor een paard lager dan voor de mens, stelt de Sectorraad Paarden.

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer