Europese uitwerking I&R paardenhouderij zorgenpunt LTO

LTO heeft er vertrouwen in dat landbouwminister Carola Schouten de inspanningen van de sector op het gebied van paardenwelzijn erkent. Wel zijn er zorgen over de Europese uitwerking van de nieuwe regels rond I&R.

Europese+uitwerking+I%26amp%3BR+paardenhouderij+zorgenpunt+LTO
© pixabay

Begin juli verzocht de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de minister om een algemeen overleg Paarden te organiseren. Deze staat gepland op woensdag 3 oktober. 'Er wordt hard gewerkt aan het sluitstuk op dit vlak', geeft voorzitter Ralph van Venrooij van LTO Paardenhouderij.

'Daarmee wordt het voor ondernemers mogelijk om middels het Keurmerk Paard en Welzijn aantoonbaar te maken dat zij zich inzetten voor het welzijn van het paard. Verder heeft de sector al sinds 2017 een verbod op stands afgekondigd en is het verboden voor paarden met gecoupeerde staarten om aan evenementen deel te nemen', vervolgt hij.

Protocol

Van Venrooij roept het organisaties van paardenmarkten op om te voldoen aan het protocol paardenmarkten met de adviezen van de Raad van Dieraangelegenheden. Een zorgpunt heeft LTO Paardenhouderij wel op het gebied van Identificatie en Registratie van paarden. 'We zien dat nieuwe Europese wetgeving landen gaat verplichten om de locaties waar paarden gehouden worden, te laten registreren. Maar een houder van een paard is niet altijd de eigenaar van het paard.'

Vele zaken rondom identificatie, gezondheid en welzijn zijn ook de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het paard, vindt hij: 'Een ondernemer zal zo goed mogelijk faciliteren, maar kan hij verantwoordelijk gehouden worden voor de gezondheid en welzijn van een paard dat kreupel bij hem op stal wordt geplaatst?'

'Wij hebben samen met de Sectorraad paarden het ministerie gevraagd om kritisch mee te kijken naar welke verantwoordelijkheden er bij houders van paarden neergelegd zijn en of deze ook daar thuis horen', aldus Van Venrooij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer