Veetransport+ligt+opnieuw+onder+vuur
Nieuws
© René Eijsink

Veetransport ligt opnieuw onder vuur

Ruim dertig dierenwelzijnsorganisaties grepen deze week de coronacrisis aan om het transport van vee op de kaart te zetten. In de EU-raadpleging over de te volgen strategie voor meer dierenwelzijn is veetransport ook een belangrijk onderwerp.

Europa kent welzijnswetgeving voor pluimvee en varkens, slachterijen en diertransporten. Via een meerjarige strategie werkt de Europese Commissie aan het verbeteren van het dierenwelzijn. De laatste strategie liep van 2012 tot en met 2015. Die wordt nu geëvalueerd. Een internetconsultatie maakt daar deel van uit.

De evaluatie wordt in de loop van dit jaar afgerond en draagt bij aan de nieuwe welzijnsstrategie. Eurocommissaris Stella Kyriakides van Gezondheid en Voedselveiligheid heeft die in voorbereiding. Deze nieuwe welzijnsstrategie wordt tegen het eind van 2020 verwacht.

Boer-tot-bordstrategie

Onduidelijk is nog of de nieuwe welzijnsstrategie onderdeel wordt van de boer-tot-bordstrategie. Die richt zich vooral op het gebruik van antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen. De presentatie van de boer-tot-bordstrategie is gepland voor eind april. Europa's grootste politieke partij, de Europese Volkspartij, heeft, nu het coronavirus Europa in de greep heeft, om uitstel gevraagd.


In 2018 bracht de Europese Rekenkamer een rapport uit waarin ze in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) pleit voor hogere normen voor dierenwelzijn. Kritiek had de Europese Rekenkamer onder andere op het routinematig couperen van staarten en de transportduur voor onder andere slachtvee.

Voormalig Eurocommissaris Phil Hogan versterkte daarop de focus op het intact houden van varkensstaarten en beerbiggen, en veetransporten. Deze week nog grepen ruim dertig dierenwelzijnsorganisaties de coronacrisis aan om zich kritisch uit te laten over diertransporten.

Geen vergoeding

Dat verbaast Mark Vossen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) niet. Diertransporten lagen de laatste jaren regelmatig onder vuur. Als het om dierenwelzijn gaat, zit de pijn van de POV in het feit dat tegen de extra maatregelen die de Europese Commissie oplegt om het dierenwelzijn te vergroten, geen vergoeding staat.

'De steunmaatregelen van het GLB zijn gekoppeld aan hectares en niet aan productie. Dat mag weleens veranderen. Dat is de inzet van de varkenshouderij', reageert Vossen. Zijn organisatie vult de internetconsultatie ook een dezer dagen in. De consultatie loopt door tot 15 juni en kan door iedereen worden ingevuld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer